Var fjärde senior har avstått från att träffa nära och kära på grund av utebliven vaccinering. Trots politisk enighet har inget hänt.


Mest läst i kategorin
“Jag önskar att man nu äntligen ska våga fatta de långsiktigt kloka och lönsamma besluten”, säger Maria Larsson, förbundsordförande för SPF Seniorerna.
På ett seminarium under Almedalsveckan presenterades en ny Novusundersökning som ger en tydlig bild: äldre svenskar saknar inte bara skydd mot allvarliga infektionssjukdomar, utan även ett fungerande system som garanterar dem detta.
Över 1 200 personer mellan 65 och 84 år deltog i undersökningen – och resultatet pekar i en klar riktning. Nästan alla, 97 procent, vill se ett kostnadsfritt nationellt vaccinationsprogram för äldre, skriver Senioren.
Professor Niklas Arnberg från Umeå universitet beskrev läget som att många äldre i Sverige fortfarande lever i ett slags pandemitillstånd. En fjärdedel har till och med avstått från sociala kontakter på grund av att de saknar vaccin mot exempelvis influensa, pneumokocker eller bältros.
MISSA INTE: SVT lägger ned “Ovärderliga” träningsprogrammet för äldre
Lönsam insats med vaccinering för äldre
Att förebygga sjukdomar genom vaccination är inte bara en trygghetsfråga för individen. Det är också en ren samhällsekonomisk vinst.
Med färre infektioner följer minskad belastning på vården – något som blir särskilt viktigt om man ser till hur sårbart systemet är vid kris eller krig.
Argumenten är alltså inte nya. Men i år tillkom ett särskilt tungt: Vårdansvarskommitténs förslag att staten bör ta över ansvaret för vaccinationer. Trots det återstår politiskt mod. Eller som SPF:s Maria Larsson uttryckte det under seminariet: nu är det dags att leverera.
MISSA INTE: Barnfamilj fastlimmad i Norrköping
Senaste nytt
Alla är för – ändå händer inget
Det som förbryllar många, enligt Senioren, är att inget politiskt parti motsätter sig ett program för gratis vaccinering. Redan vid fjolårets seminarium i Almedalen fanns en bred enighet. I år var frustrationen större.
Anders Åkesson från HjärtLung-förbundet ledde återigen samtalet – men den här gången med tydlig uppgivenhet.
“Nu har det gått 365 dagar och inget konkret har hänt. Hur länge ska vi behöva vänta, 365 dagar till, eller?”
Carl-Johan Schiller (KD), oppositionsråd i Region Stockholm, förklarade att frågan ställs mot andra satsningar i vården och att hela vårdbudgeten behöver växa. Han lovade dock att fortsätta driva frågan regionalt, om inget sker nationellt.

MISSA INTE: När semestern skaver – Sommaren blir en prövning för relationen
Länder runt oss har redan infört gratis vaccinering för äldre
Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien – och nu senast Finland – har infört nationella vaccinationsprogram för sina äldre. Sverige står kvar på perrongen.
Malin Sjölander (M), ekonomiansvarig i Region Kalmar, påminde om att Sveriges kommuner och regioner nyligen varnat för konsekvenserna av att inte agera.
För seniorer som redan lever med ökad sårbarhet blir bristen på skydd inte bara en hälsorisk – utan också ett hinder för ett rikt och socialt liv. Det är i dessa möten, vid barnbarnens födelsedagar, på bokcirkeln, eller i väntan på höstens körövningar, som verkligheten känns.
“Vi kommer att arbeta med denna fråga inför valet nästa år”, konstaterar Maria Larsson.
Läs mer om ekonomi:
Stängd bankomat säkerhetsfråga: ”Kontanter på väg att försvinna?”
Fler behöver ekonomiskt bistånd
Experter varnar: Sänkta räntan kommer inte rädda din ekonomi

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.