News55

Väntetider på akuten ett problem för äldre

Akutmottagningen på Södersjukhuset
Väntetider ökar på de flesta akutmottagningar, speciellt under rådande vårdstrejk. Akutmottagningen, SÖS, Södersjukhuset. Patienter och personal, (Foto: Erik G Svensson/Scanpix / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Väntetider på akuten är ett problem, speciellt för äldre personer med sämre hälsa. Under rådande vårdstrejk saknas personal och akutmottagningar blir lidande. En del mottagningar har dessutom stängts ned temporärt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Stockholm kommer en akutavdelning på Karolinska universitetssjukhuset att stängas och personal omfördelas för att patientsäkerheten inte ska äventyras. I Västerbotten har personalen gått upp i stabsläge för att prioritera patientsäkerheten.

Johan Bratt, chefläkare i region Stockholm ser en risk i att operationer kan komma att skjutas upp till hösten inom ortopedi, gynekologi och öra, näsa och hals på grund av personalbrist, rapporterar SVT.

Väntetiden hos 1177 har fördubblats

I Jämtland Härjedalen har väntetider hos 1177 fördubblats, men den nuvarande väntetiden på 15 minuter är fortfarande rimlig med tanke på att i de flesta regioner får man ofta vänta längre när man ringer 1177. 

När vårdkrisen är över förväntas allt återgå till normala tider och planeringar, men man bör samtidigt vara beredd på att många icke akuta ärenden blivit försenade vilket kan påverka väntetider en tid framöver.

Personer över 80 drabbas

Enlig tidningen Senioren utgjordes 18 procent av alla akutbesök under 2017 av personer över 80 år. De fick vänta i genomsnitt 50 minuter på att träffa läkare, vilket är en något kortare jämfört med den totala patientgruppen.

För de äldre ökade emellertid den sammanlagda vistelsetiden på akuten med tio minuter, till 244 minuter, jämfört med året innan.

ANNONS

“Väntetiderna är fortfarande långa på många akutmottagningar. I synnerhet för gruppen över 80. Multisjuka äldre ska inte behöva vänta i flera timmar”, säger Mats Granberg, utredare på Socialstyrelsen.

Vistelsetiden i genomsnitt drygt fyra timmar

Socialstyrelsens sammanfattade statistik visar på att den genomsnittliga vistelsetiden av alla besök under helåret 2023 var 4 timmar och 17 minuter, samma mediantid som under 2022 medan genomsnittstiden 2017 var lite drygt fyra timmar. Det visar att Pandmin gjorde avtryck i sjukvården.

Läs också:

Allt längre väntetider på akuten drabbar äldre

Allt fler får vänta på operation och behandling

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS