News55

Små fiskar med stor hälsoeffekt

fiskar
Det är aldrig försent att inkludera små fiskar i din diet. (Foto: Unsplash)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

En ny studie har funnit att regelbunden konsumtion av små fiskar som sardiner och små makrillar kan minska dödlighetsrisken, särskilt hos kvinnor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dessa fiskar, som du äter hela inklusive ben och organ, är rika på viktiga näringsämnen som kalcium, vitamin D och omega-3-fettsyror.

sardiner fiskar
En burk sardiner gör till ett perfekt mellanmål på stranden. (Foto: Unsplah)

Forskarna från Nagoya University i Japan analyserade data från en stor grupp japanska kvinnor och fann att de som åt små fiskar en till tre gånger per månad hade en 32 procent lägre risk för allmän dödlighet och en 28 procent lägre risk för cancerrelaterad dödlighet, rapporterar Health.

Detta resultat är särskilt anmärkningsvärt eftersom det pekar på en potentiellt enkel och tillgänglig metod för att förbättra folkhälsan.

Hälsofördelarna är många

Fördelarna med att äta små fiskar är mångfacetterade.

För det första är dessa mycket näringsrika. De innehåller höga halter av kalcium och vitamin D, vilket är viktigt för benhälsan.

Omega-3-fettsyrorna i dem bidrar även till att minska inflammation och förbättra hjärthälsan.

ANNONS

Dessutom är små fiskar en mer hållbar matkälla jämfört med större fiskar. De reproducerar snabbare och ackumulerar färre miljögifter som kvicksilver. Något som gör dem till ett säkrare val för både människor och miljö.

ANNONS

Passar alla världens kök

Även om studien utfördes i Japan, menar forskarna att resultaten har global relevans. Små fiskar kan enkelt integreras i kosten i många kulturer och regioner.

För att dra nytta av de identifierade hälsofördelarna är det rekommenderat att du äter små fiskar minst två gånger i veckan. Dessa kan du enkelt lägga till i sallader, pastarätter eller äta som mellanmål direkt ur burken.

För att säkerställa att fisken man konsumerar är hållbart fiskad, bör man vara uppmärksam på märkningarna på förpackningarna eller fråga sin fiskhandlare. Detta är särskilt viktigt för att bevara marina ekosystem. Men även för att säkerställa att man får en produkt av hög kvalitet.

Små fiskar – balanserad kost

Slutsatsen av studien är tydlig: små fiskar erbjuder stora hälsofördelar och kan spela en viktig roll i en balanserad kost.

Genom att inkludera dessa små varelser i våra måltider kan vi inte bara förbättra vår egen hälsa utan även bidra till en mer hållbar framtid.

ANNONS

Se även:

Glaspartiklar har hittats i musslor och ostron. Hälsa55

Ökande temperatur hotar jordens grundvatten. Hälsa55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS