News55

Glaspartiklar har hittats i musslor och ostron

Ostron. En studie har hittat glaspartiklar i både musslor och ostron
Dina lyxiga ostron kan innehålla små glasfragment, det visar en studie som hittat glaspartiklar i både musslor och ostron. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Forskare har för första gången hittat oroande höga halter av glasfiber i ostron och musslor och har därför utfärdat en varning. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Glasfiber är ett är lätt och hållbart material som ofta används vid tillverkning av båtar, det skriver Newsweek.

Det är ett förstärkt plastmaterial som är inbäddat med extremt tunna glasfibrer. Forskare har visat att glasfiber med tiden kan brytas ned i havsvatten och förorena kustlinjer.

Filtermatande blötdjur

Tvåskaliga blötdjur, som ostron och musslor, är särskilt sårbara för de här små partiklarna på grund av deras sätt att äta.

De är filtermatande, vilket innebär att de tar in vatten från sin omgivning och passerar det genom sina gälar, som effektivt filtrerar bort matpartiklar. 

Om vattnet är förorenat kan därmed giftiga partiklar lätt komma in i deras kroppar där det kan ackumuleras i deras vävnader.

ANNONS

Hittat små glasfragment

Forskare har nu för första gången identifierat små glasfragment i den marina näringskedjan, något som väcker oro för både människors och miljöns säkerhet.

ANNONS

“Genom sin filtermatning får de i sig ett enormt antal partiklar som de misstar för mat,” säger Corina Ciocan, huvudlektor i marinbiologi från University of Brighton i Storbritannien, till Newsweek.

I en ny studie har forskare från universiteten i Portsmouth och Brighton, i Storbritannien, analyserat ostron och musslor som samlats in framför ett aktivt båtvarv vid Chichester Harbour på Englands sydkust.

Forskarna undersökte om blötdjurens mjuka vävnader hade infiltrerats av glasfibrer och fann hela 11 220 glaspartiklar per kilo i ostron och 2 740 partiklar per kilo i musslor. 

Tydligast på vintern

“Våra fynd visar en oroande nivå av glasförstärkt plastkontamination i det marina livet,” säger Corina Ciocan till Newsweek.

Under vintermånaderna var ansamlingen av glaspartiklar särskilt tydlig, vilket forskarna förklarar med att båtunderhållet når en topp i vid den tiden på året. 

“Genom reparationsarbete är utsläpp av glasfibrer i miljön mer sannolik”, skriver forskarna i studien.

Även övergivna fiskebåtar kan bidra till den ökade glasfiberföroreningen.

ANNONS

Påverkar även människor

Studien fokuserade på tvåskaliga blötdjur, men Corina Ciocan säger att de även identifierade glasfiberpartiklar i annat organiskt material som flyter i vattnet, som sjögräs och sjögräsfragment, små sniglar, med mera.

Hon förklarar att glasfiberpartiklarna tenderar att bete sig som spjut och på grund av strömmar och vågor kan de spetsa de organismer som finns i vattnet.

“Glasfiberpartiklarna kan ha en kraftfull inverkan eftersom de fungerar som splitter. De kommer in i det mjuka köttet, organismen kan inte utsöndra dem och de startar en inflammationsprocess som potentiellt leder till andra patologier och till och med död”, säger hon till Newsweek.

Eftersom människor äter kontaminerade musslor och ostron påverkas inte bara blötdjurens hälsa av det här, utan även människors.

Korallblekningen sprider sig runt jorden

Forskare larmar om att den betydande korallblekning, som den amerikanska vädermyndigheten NOAA tidigare i år larmat om, har spridit sig till flera platser på jorden.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS