Fett har länge ansetts dåligt, men nu vi vet att det är livsviktigt för kroppen. Alla fetter är inte likvärdiga, men med bra fetter kan du förbättra din hälsa avsevärt. Kolla här!
Mest läst i kategorin
Här får du lite insikt i hur du kan balansera din kost och göra smartare val.
Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet, betonar vikten av att välja rätt sorts fetter. Det har visat sig påverka vår kropp mer än vi tidigare förstått, både på gott och ont.
Rätt fetter kan förbättra cellfunktionerna, medan de som anses dåliga kan ha motsatt effekt, skriver tidningen Må Bra.
Fett och cellernas funktion
Mättade fetter, som finns i smör och mejeriprodukter, gör cellväggarna kompaktare, vilket kan försämra deras funktion.
Å andra sidan har omättade fetter, som finns i vegetabiliska oljor och fisk, positiva effekter och kan till och med påverka genernas aktivitet.
Senaste nytt
Viktigt med bra balans
Ett överflöd av mättade fetter kan leda till inflammation och ökad risk för hälsoproblem som bukfetma, fettlever och blodproppar.
Genom att öka intag av omättade fetter kan du skapa bättre balans i din kost och förbättra hälsan på längre sikt.
Bukfetma har blivit allt vanligare, liksom sjukdomar som förknippas med övervikt, som diabetes typ 2. Man behöver kanske inte oroa sig om man har ett BMI på mellan 25 och 30, men försök få kontroll över detta.
Mejeriprodukter viktig tradition
I Sverige och norra Europa har vi en stark tradition av att använda mejeriprodukter.
Det gör att många fortsätter att konsumera stora mängder mättat fett, trots att forskningen visar att det finns hälsosammare alternativ som olivolja – en viktig bas i medelhavskost.
Tips för hälsosammare kost
Att äta rätt fetter handlar om att göra små förändringar. Här är några tips för att förbättra fettkvaliteten i din kost:
- Välj vegetabiliska oljor som oliv- och rapsolja
- Ät fet fisk som lax och makrill
- Byt ut onyttiga snacks mot nötter och frön
- Inkludera mer av medelhavskost i dina måltider som fisk, grönsaker och olivolja
Sverige är en av de länder där konsumtion på ultraprocessad mat är som högt. All ultraprocessad mat är inte dålig (exempelvis färdiga sallader), men om den innehåller mättade fetter (pommes frites) bör man genast dra ner på sådant.
Fettets viktiga funktioner i kroppen
Fett spelar en avgörande roll för flera kroppsfunktioner. Det hjälper till att ta upp fettlösliga vitaminer, reglerar hormonproduktionen och underlättar kommunikationen mellan celler.
Dessutom är det viktigt för att hålla cellerna friska och reparera dem när det behövs.
I debatten kring vilka fetter som är bäst anses olivolja och avokadoolja bland de bästa för kroppens hälsa. På Tik Tok och Instagram debatteras samtidigt att industriellt tillverkade fröoljor av raps, majs, solros, soja, bomullsfrö, druvkärnor, riskli och safflor vara dåliga.
Vad du behöver veta
Det finns fyra huvudsakliga typer av fett som påverkar kroppen på olika sätt:
- Mättat fett: Finns främst i animaliska produkter och bör begränsas till högst 10 procent av ditt dagliga kaloriintag.
- Enkelomättat fett: Ett hälsosamt fett som finns i olivolja, avokado och nötter.
- Fleromättat fett: Innehåller de livsnödvändiga omega-3 och omega-6 fettsyrorna, som är viktiga för hjärtats och hjärnans funktion.
- Transfett: Bör undvikas så mycket som möjligt eftersom det ökar risken för hjärtsjukdomar.
Läs också:
BMI – ett mått att ta med en nypa salt?
Maten som kopplas till sjukdomar och för tidig död
Trend eller myt: Så nyttigt är olja
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.