Att gå på diet är populärt bland många människor som lockas av snabba resultat. Men det sågas i en ny studie.
Mest läst i kategorin
Många testar olika upplägg med sin kost och att gå på diet i olika former. Tidsbestämda dieter sågas dock av en ny studie som gjorts av forskaren Kevin Hall på USA:s federala medicinska myndighet National Institutes of Health, skriver Dagens PS.
Oavsett om man tappar kilon genom att minska kaloriintaget och öka träningen, eller om man gör viktminskningsoperation eller tar hjälp av mediciner, så kommer en dag då siffrorna på vågen slutar ticka neråt. Då har man nått sin så kallade viktplatå. Den normala tidsperioden att nå platån, utan de två sistnämnda hjälpmedlen, är runt ett år, enligt studien.
Diet ger ökad aptit
Kroppen reglerar vikten genom att försöka upprätthålla en jämvikt mellan de kalorier vi äter och de kalorier vi förbränner. När vi förbrukar eller minskar kalorier och börjar förbränna vår lagrade energi, aktiveras aptiten för att tala om för oss att äta mer.
Kevin Halls studie visar att ju mer vikt en person tappar, desto starkare blir aptiten vilket motverkar resultatet för många. För de flesta som deltog i studien kom aptiten tillbaka efter runt tolv månader efter att kaloriintaget hade skurits ner väsentligt. Då blev det kännbart för deltagarna att deras kroppar uppmanade dem att äta mer. Det var en känsla som inte fanns i början av dieterna när kalorierna ständigt minskades ner.
Den viktigaste poängen med den nya studien är att inte sätta tilltro och förlita sig på olika slags dieter, skriver CNN Health.
– Personerna upplever fortfarande en ökad aptit, ju mer vikt de går ner, säger Kevin Hall.
Senaste nytt
I stället för diet
För att få långsiktiga, hållbara resultat förespråkas att helt lägga om kosten på lång sikt – framför kortsiktiga dieter med snabba resultat som ger bakslag och får motsatt effekt än vad det var tänkt från början.
– Hela poängen är att vad du än gör så måste du fortsätta göra det. Annars kommer du inte se fördelarna, säger Hall.
Läs mer:
Varning: Populära dieten som kan vara livsfarlig
Agnes Wold sågar trendiga dieten
Dietist: Så undviker du att överäta
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.