News55

Agnes Wold sågar trendiga dieten

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 okt. 2021

Professorn och överläkaren Agnes Wold tycker att de nya kostråden är meningslösa. Det skriver Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dieter kommer och går hela tiden. På 1980-talet gick vissa på banandieten, andra på kålsoppedieten eller flygvärdinnedieten. Idag är det istället andra trender som dominerar, framförallt antiinflammatorisk kost och dieter för att stärka tarmfloran. 

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi och är expert på just tarmen. Hon är kritisk till dessa nya kostråd och anser att tarmen kan få sköta sig själv. Vi kan ändå inte påverka tarmfloran i särskilt stor utsträckning. 

– Att pyssla med sin tarm är meningslöst, säger Wold till Aftonbladet. 

Hon påpekar att man givetvis får anpassa sig om man får problem med magen av viss sorts mat, men att man inte ska ändra sina matvanor för tarmens skull. Professorn ger inte heller mycket för antiinflammatorisk kost.

Foto: Erik Nylander / TT

– Antiinflammatorisk kost fungerar ju inte, det är det som är så bra. Om den hade fungerat och man hade tagit bort all inflammation så hade det varit väldigt farligt. Inflammationen är nämligen en livsviktig del av immunsystemet och nödvändig för att till exempel döda bakterier som kommer in i kroppen, förklarar hon för tidningen.

ANNONS

Agnes Wold menar att det räcker att äta vanlig mat för att få i sig allt man behöver i Sverige, och det behövs inga tillskott.  

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS