Du som tampas med dålig sömn – det är dags att försöka rätta till det. Annars tar din hjärna stryk och riskerar att åldras i rasande fart.
Mest läst i kategorin
Enligt en ny studie som Fortune Well hänvisar till orsakar sömnbrist exempelvis inte bara daglig trötthet, irritation och koncentrationssvårigheter – det får dessutom hjärnan att åldras snabbare.
Så allvarligt är det om dina sömnproblem är vanemässiga.
Oavsett orsakar dålig sömn hjärnan negativt
Enligt vad forskarna vid universitet i San Francisco kommit fram till leder dålig sömn i tidig medelåldern obestridligt till sämre hjärnhälsa senare i medelåldern.
Resultatet av den forskningen har precis publicerats i den medicinska tidskriften Neurology, som ges ut av American Academy of Neurology, framgår det.
“Sömnproblem har i tidigare forskning kopplats till dåligt tänkande och minne senare i livet, vilket gör att människor löper högre risk för demens”, säger studiens medförfattare Clémence Cavaillès, PhD, epidemiolog vid UCSF:s Center for Population Brain Health, i ett pressmeddelande och fortsätter:
Senaste nytt
Hjärnan åldrades med nästan tre år
“Vår studie, som använde hjärnskanningar för att bestämma deltagarnas hjärnålder, tyder på att dålig sömn är kopplad till nästan tre års ytterligare åldrande av hjärnan så tidigt som i medelåldern.”
Nästan 600 personer under 15 år deltog i studien. I början var deltagarnas medelålder 40 år och de svarade på frågor om sina sömnvanor, bland annat om de har svårt att somna, om de vaknar flera gånger eller vaknar för tidigt, berättar Fortune.
Efter fem år fick samma deltagare svara på frågorna igen och då var syftet att lyfta fram sex egenskaper på ohälsosam sömn: dålig sömnkvalitet, trötthet dagtid, svårigheter att somna och att sova, tidigt uppvaknade på morgon och kortvarig sömn.
Så gick forskarna till väga
Tio år efter den uppföljande studien använde forskarna magnetröntgen och maskinlärning för att bestämma deltagarnas ålder på hjärnan.
En uppdelning gjordes utifrån var och ens dåliga sömnvanor och resultaten visade att hjärnan hade åldrats med som i genomsnitt 2,6 år.
“Våra resultat belyser vikten av att ta itu med sömnproblem tidigare i livet för att bevara hjärnans hälsa, inklusive att upprätthålla ett konsekvent sömnschema, träna, undvika koffein och alkohol innan man går och lägger sig och använda avslappningstekniker”, säger studiens medförfattare Dr. Kristine Yaffe, chef för UCSF:s Center for Population Brain Health, i pressmeddelandet som refereras av Fortune.
Hon understryker vikten av att fokusera på forskning som förbättrar sömnkvaliteten och hur det påverkar hjärnhälsan hos så unga som 40-åringar.
Missa inte: Då är snarkandet en lek med döden News55
Läs även: Banbrytande upptäckt om minne och sömn News55
Läs vidare: Så får du bättre sömn och bättre humör Dagens PS
ANNONS