News55

Banbrytande upptäckt om minne och sömn

Neuroner i hjärnan, de är sammankopplade och deras avfyrning av signaler blir svagare och mindre organiserad av brist på sömn, vilket stör vårt minne
Neuroner i hjärnan är sammankopplade och deras avfyrning av signaler blir svagare och mindre organiserad av brist på sömn, vilket stör vårt minne. (AI-genererad bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Neuroforskare har gjort ett genombrott i förståelsen av hur minnen bildas i hjärnan. En ny studie indikerar att brist på sömn permanent förändrar förmågan att bearbeta specifika minnen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För vårt fysiska och psykiska välbefinnande är det väldigt viktigt att vi får tillräckligt med sömn. Sömnen hjälper oss också att befästa våra minnen och underlättar fysisk återhämtning, det skriver Newsweek.

Att inte få tillräckligt med sömn har visat sig bidra till hjärtsjukdomar, fetma, neurodegenerativa störningar och depression.

Insikt om hjärnan

Nu har forskare gjort ett genombrott i förståelsen av hur minnen bildas i hjärnan och hur den processen kan störas om vi inte sover tillräckligt.

Forskningen tyder på att bildandet och hämtningen av vakna minnen permanent kan störas av att inte få tillräckligt med sömn.

Fynden ger spännande insikter om hur våra hjärnor fungerar och i framtiden skulle de kunna leda till nya riktade behandlingar för att förbättra vår minnesbildning.

ANNONS

Sammankopplade neuroner

Nervcellerna, neuronerna, som utgör “kablarna” i våra hjärnor agerar sällan ensamma. De är starkt sammankopplade och fungerar ofta tillsammans i rytmiska, repetitiva mönster. 

ANNONS

Ett exempel på den här rytmiska avfyringen av signaler är på engelska känd som ”the sharp-wave ripple”, SWR, och är ungefär en transversell våg i hjärnan.

Hippocampus är ett område i hjärnan som är viktigt för inlärning och minne. Tidigare har forskning visat att skarpa vågor i hippocampus har en viktig roll i minneshämtning och konsolidering. 

Vilken effekt sömnbrist har på de här hjärnmönstren är dock mindre känt.

Studie på råttor

I en ny studie har forskare vid University of Michigan Medical School, i USA, under flera veckor registrerat hjärnaktiviteten i hippocampus hos sju råttor, samtidigt som råttorna utforskade labyrinter. 

De störde regelbundet sömnen för en del av råttorna medan andra råttor fick sova ostört.

Forskarna fann att avfyrningen av signaler i hjärnan i gruppen råttor med sömnbrist var svagare och mindre organiserad än mönstren som observerades i hjärnan hos de välutvilade råttorna.

Båda grupperna av råttor hade liknande nivåer av SWR, men för råttorna med sömnbrist var avfyrningen av signaler svagare och mindre organiserad än de mönster som observerades i hjärnorna hos de råttor som fått tillräckligt med sömn.

ANNONS

Förändrade permanent

När de råttor som inte fått sova tillräckligt fick återhämta i två dagar sågs förbättringar i styrka och organisation av SWR, men de kunde inte uppnå samma aktivitetsnivåer som råttorna som fått normal sömn. 

Brist på sömn förändrade alltså permanent råttornas förmåga att bearbeta specifika minnen.

“De minnen som bildas innan sömnbrist kommer inte att genomgå samma minnesbearbetning som de (som bildas) innan sömn”, säger studiens huvudförfattare Kamran Diba till Newsweek. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS