News55

Studie: De är smartast av nattugglor och morgonpigga

En kvinna har somnat vid skrivbordet. Stämmer det att nattugglor som går och lägger sig sent har svårt att orka med dagen? En ny studie tyder på att det inte är så, i alla fall inte så länge de får tillräckligt med sömn under natten
Stämmer det att nattugglor som går och lägger sig sent har svårt att orka med dagen? En ny studie tyder på att det inte är så, i alla fall inte så länge de får tillräckligt med sömn under natten. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Tanken att nattugglor som går och lägger sig sent på kvällen kämpar för att få något gjort under dagen kanske inte stämmer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie tyder på att människor som identifierar sig som nattugglor kan vara smartare än de som går och lägger sig tidigt, det skriver The Guardian.

Forskare i Storbritannien har studerat data från mer än 26 000 personer i den biomedicinska databasen UK Biobank.

De personer som studerades hade genomfört tester på intelligens, resonemang, reaktionstid och minne.

Forskarna undersökte hur deltagarnas sömnlängd, sömnkvalitet och kronotyp påverkade hjärnans prestanda. Vår kronotyp avgör vilken tid på dagen vi känner oss mest pigga och produktiva.

De fann att de som stannar uppe sent och de som befann sig på en mellannivå hade “överlägsen kognitiv funktion”, medan de som är morgonpigga hade lägst poäng.

En övergripande trend

“Det är viktigt att notera att detta inte betyder att alla morgonmänniskor har sämre kognitiva prestationer. Fynden speglar en övergripande trend där majoriteten kan luta mot bättre kognition i kvällstyperna”, säger Raha West i ett pressmeddelande.

Hon är studiens huvudförfattare och klinisk forskningsstipendiat vid avdelningen för kirurgi och cancer vid Imperial College London och tillägger att det är komplicerat att helt ändra sig från morgonpigg till att bli en kvällsmänniska.

ANNONS

Du kan dock, enligt henne, ändra dina naturliga sömnvanor genom att gradvis justera tiden du går och lägger dig, öka kvällsljusexponeringen och hålla ett konsekvent sömnschema,

ANNONS

Kreativa människor

Att gå och lägga sig sent förknippas med kreativa människor. Artister, författare och musiker som är kända för att vara nattugglor.

Henri de Toulouse-Lautrec, James Joyce, Kanye West och Lady Gaga är bra exempel på det.

Det är också känt att politiker som Winston Churchill, Margaret Thatcher och Barack Obama verkade trivas med att få lite sömn. 

Rätt mängd sömn

Den brittiska studien fann dock att sömnlängden är viktig för hjärnans funktion och att de som får mellan sju och nio timmars sömn varje natt presterar bäst i kognitiva tester.

“Även om det är viktigt att förstå och arbeta med dina naturliga sömntendenser, är det lika viktigt att komma ihåg att få precis tillräckligt med sömn, inte för lång eller för kort. Detta är avgörande för att hålla din hjärna frisk och fungera som bäst”, säger Raha West i pressmeddelandet.

ANNONS

Daqing Ma är professor vid Imperials avdelning för kirurgi och cancer en av ledarna för studien.

“Vi fann att sömnlängd har en direkt effekt på hjärnans funktion, och vi tror att proaktiv hantering av sömnmönster verkligen är viktigt för stärka och skydda hur våra hjärnor fungerar”, säger han i pressmeddelandet.

Banbrytande upptäckt om minne och sömn

Neuroforskare har gjort ett genombrott i förståelsen av hur minnen bildas i hjärnan. En ny studie indikerar att brist på sömn permanent förändrar förmågan att bearbeta specifika minnen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS