News55

Studie: Ozempic kan minska risken för cancer

En förpackning med ozempic. Diabetesläkemedel som ozempic kan minska risken för fetmarelaterad cancer, det visar en studie
Diabetesläkemedel som ozempic kan minska risken för fetmarelaterad cancer, det visar en studie. (Foto: Frederik Ringnes/NTB)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Ozempic och liknande diabetesläkemedel kan minska risken för fetmarelaterade cancerformer effektivare än andra typer av läkemedel för diabetes och viktminskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En studie visar att personer som tar läkemedel som är så kallade glukagonliknande peptid 1 receptoragonister, GLP-1 RA, minskar sin risk att diagnostiseras med 10 av 13 cancerformer som är associerade med fetma, det rapporterar Newsweek

Novo Nordisks diabetesläkemedel ozempic och fetmaläkemedel wegovy är exempel på GLP 1-läkemedel, liksom Eli Lillys diabetesläkemedel Mounjaro och som fetmaläkemedel Zepbound.

Analyserade journaler

Forskare vid Case Western Reserve University School of Medicine i Cleveland, Ohio, USA, har analyserat över en miljon journaler för patienter med typ 2-diabetes vars sjukdom behandlas med olika läkemedel. 

Patienterna i studien behandlades med insulin, metformin eller GLP-1-läkemedel och forskarnas analys visar att de patienter som behandlades med GLP-1-läkemedel hade den lägsta risken att utveckla fetmarelaterade cancerformer.

I studien användes en databas med elektroniska hälsojournaler från 113 miljoner amerikanska patienter av vilka 1 651 452 hade diagnosen typ 2-diabetes och mellan mars 2005 och november 2018 antingen hade ordinerats insulin, metformin eller ett GLP-1-läkemedel. 

Ingen av patienterna i studien hade haft någon av de 13 överviktsrelaterade cancerformerna innan studien påbörjades.

Preliminära bevis

ANNONS

Studien ger preliminära bevis, men studieförfattarna erkänner att den har begränsningar.

Det finns exempelvis omätbara eller okontrollerbara variabler och fördomar, varför kausala slutsatser inte kan dras.

Dessutom har de elektroniska hälsojournalerna i sig nackdelar som över-, under- och feldiagnoser.

Forskarna menar dock att de möjliga cancerförebyggande effekterna av läkemedel som Ozempic, och liknande läkemedel, motiverar att fler studier görs.

Cancerformer kopplade till övervikt

Bröstcancer

Bukspottkörtelcancer (pankreascancer)

Gallblåsecancer

Levercancer

Livmodercancer

Magsäckscancer

Matstrupscancer (esofaguscancer)

Myelom

Njurcancer

Sköldkörtelcancer

Tjocktarmscancer

Ändtarmscancer

Äggstockscancer (ovarialcancer)

Källor: Cancerfonden och Docrates

Var sjätte som får Ozempic har inte diabetes

Socialstyrelsen har kartlagt läkemedel som används för behandling av både diabetes och övervikt. Trots att Läkemedelsverket vädjat till läkare att bara skriva ut medicinen till diabetiker så görs vart sjätte uttag av personer utan diabetesdiagnos.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS