News55

Svenskarna ska lära av danskarnas konsumtion av fullkorn

fullkorn
Danskarna är bäst på fullkorn, och nu ska Sverige följa dem och satsa på att äta fullkorn. (Foto: Elena Photo och Planetizy Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 20 maj 2025Publicerad: 20 maj 2025

Ett danskt kostprojekt har blivit förebild för en ny svensk satsning – målet är bättre folkhälsa genom mer fullkorn i maten.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under drygt tio års tid lyckades Danmark mer än fördubbla befolkningens konsumtion av fullkorn, skriver PROPensionären

Bakom framgången låg det nationella initiativet Fuldkornspartnerskabet, där myndigheter, näringsliv och hälsoorganisationer arbetade tillsammans. Resultatet blev att danskarna gick från att i snitt äta 36 gram fullkorn om dagen till 82 gram. 

Det gör dem till ett av Europas mest fullkornsälskande folk.

MISSA INTE: Farmor Mia tog föräldraledigt: ”Det här gör jag gärna om”

Sverige vill följa i samma spår

“Vi vill förbättra folkhälsan genom att uppmuntra till mer fullkorn i maten”, säger Britta Ekman, som arbetar på Livsmedelsverket, till DN

I Sverige har Fullkornsfrämjandet tagit ledningen för satsningen. De har samlat folk från olika branscher kopplade till ämnet, som forskning, livsmedelsbranschen, kommuner och diverse organisationer för att uppmuntra fler till att äta fullkorn i en större utsträckning. 

Livsmedelsverket har en rekommendation, men få svenskar kommer upp i den siffran. Bara en av tio svenskar får i sig tillräckligt med fullkorn varje dag.

ANNONS

MISSA INTE: Museum i Malmö AI-sminkade förintelseoffer med eyeliner

ANNONS

Fullkorn minskar risker för sjukdomar

“Det handlar om de stora folksjukdomarna”, säger Britta Ekman. 

Fullkorn kan minska risken för bland annat typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom samt tarmcancer. Dessutom har det visat sig ha effekt på blodtryck, kolesterol och kroppsvikt.

Vad räknas då som fullkorn? Det är livsmedel där hela sädeskornet – inklusive grodd och kli – finns kvar. 

Det innebär att bröd, gryn, flingor och pasta kan vara rika på fullkorn, om de är rätt tillverkade. En portion havregrynsgröt, lite fullkornspasta och en skiva bröd med Nyckelhålet räcker ofta för att nå den rekommenderade dagsdosen.

Fullkorn är bra för hjärtat och motverkar flera sjukdomar. (Foto: Arx0nt Images och Markus Mainka Images)

MISSA INTE: ”Hellre datavetare än soldater” – AI blir ny frontlinje i svenskt försvar

ANNONS

Sammarbeten med fullkorn

Samarbetet inom Fullkornsfrämjandet är brett. Bland aktörerna finns Cancerfonden, Chalmers tekniska högskola, Hjärt-Lungfonden, flera kommuner samt livsmedelsföretag som Lantmännen, Fazer och Polarbröd. 

Men också branschorganisationer, handelskedjor och bagerier. Syftet är att öka kunskapen om vad fullkorn faktiskt är – och vad det kan göra för hälsan.

Livsmedelsverket betonar att fullkorn är mer näringsrikt än vitt mjöl. Det innehåller fem gånger mer järn och betydligt mer fibrer, folat och antioxidanter. Fibrerna bidrar också till ökad mättnad, vilket kan underlätta för den som vill hålla vikten.

I Danmark har man bland annat arbetat med att tydligt märka produkter och att få in fullkorn i offentliga måltider. Samma strategi hoppas man nu ska fungera även i Sverige.

Exempel på fullkorn i vardagen

För många är havregrynsgröt, knäckebröd och matvete redan en del av vardagen. Men fortfarande återstår mycket innan fler når upp till de rekommenderade nivåerna: minst 90 gram per dag för män, 70 gram för kvinnor.

“Vi behöver göra det enkelt att välja rätt”, avslutar Britta Ekman till DN. 

ANNONS

Om den svenska satsningen får samma genomslag återstår att se. Men för den som vill börja redan nu är frukostgröten en bra start.

Läs mer om ekonomi:

Kronan stark – så semestrar du billigare utomlands i sommar

Pension: Vilken av de två förvaltningsformerna är bäst?

Kommunens kamp: Husen som ingen vill ta ansvar för

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS