Ett till synes obemärkt fästingbett blev livsavgörande. Elva år senare lever Carina Rohm fortfarande med svåra sviter av TBE.


Mest läst i kategorin
Carina Rohm, 66, beskriver sig själv som en aktiv person med ett stort intresse för djur, natur och ett liv fyllt av rörelse. Hon drev en hundvårdsskola, målade huset, lagade mat med glädje och körde motorcykel.
Allt förändrades när hon sommaren 2012 drabbades av influensaliknande symtom, huvudvärk, feber och ögonsmärtor, som kom och gick. Trots att hon sökte vård flera gånger avfärdades hon med att det troligen rörde sig om ett virus.
“Jag trodde det skulle gå över, men det blev bara värre och värre”, säger hon till Pensionären.
Inget testades. Ingen misstanke väcktes om TBE.
För sent för behandling
Carina blev snabbt sämre och fick till slut åka till akuten i Västerås där hon, då medvetslös, fick rätt diagnos. TBE – fästingburen hjärninflammation.
Då var det för sent för behandling. Hon tillbringade tio dagar på infektionskliniken, men sjukvården kunde bara lindra symtomen.
När hon skrevs ut var hon kraftigt försvagad och beroende av sin man för att klara vardagen. Träning på en strokeenhet och med privat sjukgymnast hjälpte henne långsamt framåt.
Senaste nytt
Inget botemedel mot TBE
TBE är en allvarlig virussjukdom som sprids av fästingar. I Sverige rapporteras varje år över 400 fall, en siffra som nästan fördubblats det senaste decenniet.
Cirka en tredjedel av de drabbade får bestående neurologiska besvär. Det finns inget botemedel mot TBE, men sjukdomen går att förebygga genom vaccination.
“Hade jag varit fullvaccinerad hade jag kanske sluppit allt detta. Samtidigt är jag tacksam för att det gick så bra ändå. Jag lever ju”, säger Carina.
Ett nytt liv med begränsningar
Trots framstegen lever Carina än idag med svår trötthet, minnesproblem och begränsad rörlighet. Hon orkar inte längre umgås i större sällskap och måste avstå från sådant som tidigare gav livet glädje. Men skogen, hundarna och barnbarnet Eddie ger henne kraft.
“Det är så mycket annat som jag inte längre klarar av. Jag kan inte lyfta mina armar, knappt klä mig själv. Min man måste hjälpa mig med allt”, berättar hon.
För att bearbeta den mentala omställningen har Carina gått kurser i mindfulness och meditation och får stöd från Hjärnskadeförbundets TBE-sektion.
“Jag har hittat en acceptans för hur mitt liv och jag själv förändrats”, säger hon.
Läs mer:
Iskallt inomhus: ”Jag får sova med kläderna på” – ändå full hyra
I de här länderna känner sig äldre minst ensamma
Larm: PFAS i Systembolagets populäraste rödvin
Allt fler hamnar hos Kronofogden på grund av hämtmat