News55

Tränare tipsar äldre: Så blir du stark som en häst

En man sätter en vikt på en hävstång. En personlig tränare som är specialiserad på träning för äldre säger att du, när du styrketränar, bör använda vikter som är tillräckligt tunga för att du faktiskt ska anstränga dig och bygga muskler
En personlig tränare som är specialiserad på träning för äldre säger att du, när du styrketränar, bör använda vikter som är tillräckligt tunga för att du faktiskt ska anstränga dig och bygga muskler. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

En personlig tränare som jobbar med äldre delar med sig av sitt bästa tips för att du ska hålla dig stark och frisk så länge som möjligt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lauren Hurst är en personlig tränare som specialiserar sig på träning för äldre vuxna, hennes kunder inkluderar 90-åringar, den äldsta är 96 år, det skriver Business Insider.

Ger bättre livskvalitet

Hennes bästa tips för att hålla sig stark och frisk länge är ​​styrketräning. Hon menar att förutom att det hjälper dig att leva längre, kommer det hjälpa dig att få en bättre livskvalitet.

Redan i 30- och 40-årsåldern börjar muskelmassan minska och styrketräning hjälper till att upprätthålla förmågan att utföra vardagliga rörelser som att sätta sig och resa sig ur stolar, sådant som är väldigt lätt när vi är yngre.

Styrketräning har även andra fördelar. En studie från 2022 fann att de studiedeltagare som kombinerade 150 till 300 minuters konditionsträning med att lyfta vikter två gånger i veckan var 41 procent mindre benägna att dö av någon orsak än de som var mer stillasittande.

Tips för styrketräning

Här är Lauren Hursts tips för att börja med styrketräning:

  • Det är viktigt att du lär dig hur du lyfter vikter på ett säkert sätt för att undvika skador.
  • Det är bra att jobba med en tränare som kan övervaka din form och rekommendera olika övningar som är anpassade efter dina individuella behov och förmågor.
  • Du bör använda vikter som är tillräckligt tunga för att du faktiskt ska anstränga dig och bygga muskler.
  • Slutligen ska du se till att arbeta med alla muskelgrupper.
ANNONS

Rådet: Styrketräna och åldras hälsosamt

Ny forskning visar att en särskild typ av träning är bra för den cellulära rengöringen, som är en nyckelkomponent för hälsosamt åldrande.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS