News55

Träning: Lyssna på dessa varningar och undvik fysiska skador

Träning
Det kan vara avgörande för din träning att du anpassar den efter din kropps förutsättningar.(Foto: Cesar Galeão, Pixabay/ Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 11 feb. 2025Publicerad: 11 feb. 2025

Träning är en förutsättning för god hälsa, men hur ska man träna rätt? Enligt idrottsläkaren Per Arvidsson kan dina muskler avgöra hur du bör lägga upp träningen. Det är nämligen viktigt att undvika överbelastning och skador.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I träningen av elitidrottare har det blivit en prioritet att förebygga överbelastning och skador. Det är viktigt med en jämn kontinuitet i programmen eftersom avbräck kan stå dig dyrt om du är elitidrottare.

Belastningsskador kommer ofta smygande. Vanligtvis uppstår de efter tid av hård och ensidig träning, enligt Campo Pro.

MISSA INTE: Undvik förtvinade muskler: Äldre ska träna så här – regelbundet. News 55

Symptom på skador från träning

Symptomen kan börja med stelhet på morgonen när du vaknar samt efter vila. Ett annat tecken är att smärta kan uppstå vid träning innan kroppen blivit uppvärmd. Över längre tid kan belastningsskador övergå i mer kroniska besvär.

Muskelskador såsom sträckningar eller bristningar är vanligt inom de flesta idrotter, framför allt inom sprint och hopp.

Enligt idrottsforskning har flera översiktsstudier konstaterar att styrketräning är den träningsform som ger mest förebyggande effekt mot muskelskador.

Vissa studier tyder på att en mer omfattande styrketräning med tyngre vikter ger bäst resultat. Samtidigt är det viktigt att hitta en balans mellan träning och återhämtning så att den förbyggande träningen inte orsakar belastningsskador.

ANNONS

MISSA INTE: Lista på 5 vanliga knölar: Kan vara cancer – då ska du gå till läkaren. News 55

Träning
Maratonlöpare har vanligtvis mest typ-1 fibrer i sina muskler medan sprinteridrottare har typ-2, vilket kräver olika lång återhämtning. (Foto: Pexels)
ANNONS

Muskulaturen kan ha stor betydelse

Idrottsläkaren Per Arvidsson understryker betydelsen av träning som utsätter din kropp för så lite negativ fysisk påverkan som möjligt. Uppstår kroppsskador kan det ta lång tid att läka, skriver SvD.

Man behöver förstås inte vara elitidrottare för att träna klokt. Det viktiga är att du anpassar dig till dina förutsättningar och din kropps muskulatur.

Våra muskler består både explosiva typ-2-fibrer och uthålliga typ-1-fibrer, men proportionerna mellan de dessa ser olika ut hos alla. Maratonlöpare har vanligtvis mer av typ-1 fibrer medan sprinteridrottare har fler typ-2 fibrer i muskulaturen.

Tillräckligt med återhämtning är viktigt

Fibertyperna skiljer sig dessutom åt vad gäller återhämtning. Typ-2 fibern behöver längre tid för återhämtning än den långsamma typ 1-fibern.

ANNONS

Muskelfibrerna är en celltyp som följer oss genom livet. De muskelfibrer vi föds med lever vi alltså med resten av livet.

Från 50-årsåldern börjar de snabba typ-2-fibrerna tappa sin förmåga samtidigt som dess massa minskar snabbare än typ-1-fibern. För att bevara din muskelmassa behöver du styrketräna runt 2-3 gånger per vecka med regelbunden träning.

News 55 har tidigare skrivit om att styrketräning som kombineras med intag av aminosyror efter träning ger positivt utslag för alla muskeltyper, oavsett åldersgrupp.

LÄS OCKSÅ:

Smakpatrullen: Fem sorters god olivolja – till vrakpriser. News 55

Skilsmässobarn – högre risk för stroke som vuxen. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS