News55

Förbättra din skelettstyrka med flamingoterapi

Flamingoterapi
Blir flamingoterapi en vardaglig rutin minskar risken för benskörhet eller osteoporos. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 25 juli 2024Publicerad: 25 juli 2024

En av de enklaste och mest effektiva metoderna för att stärka skelettet och förbättra balansen är en övning som kallas flamingoterapi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kristina Åkesson,  professor i ortopedi vid Lunds universitet, rekommenderar övningen för att förbättra den fysiska hälsan och stärka skelettet genom att stå som en flamingo – på ett ben.

”Någon gång vid 25 års ålder når både män och kvinnor vanligtvis sin maximala bentäthet, då har vi nått den högsta mängd benmassa i livet, vilket brukar kallas ”peak bone mass”. Men ungefär efter menopaus, när kvinnor är i 50-årsåldern, så kan man se att det börjar ske en minskning av bentäthet hos kvinnor, berättar hon för MåBRa.

Vad är flamingoterapi?

Flamingoterapi är en enkel övning som går ut på att man står på ett ben under en minut. Därefter gör man samma procedur med det andra benet. För att få bästa resultat ska man göra den här övningen minst tre gånger per dag.

Gör du övningen till en rutin stärks skelettet och du får samtidigt bättre balans, vilket minskar risken för fallolyckor. Det är ett enkelt sätt att förbättra sin hälsa med en minimal insats. Ett bra och billigt sätt att investera i sig själv som kan få enorm betydelse över tid.

Blir övningen en vardaglig rutin minskar så småningom risken att utveckla benskörhet eller osteoporos. Om man vill ha en liten extra utmaning är tåhävningar ett bra komplement.

Flamingoterapi kan också kombineras med andra stretchövningar i hemmet, även styrkeövningar, vilket bidrar till bättre balans.

Balansövning bra för skelettet
STOCKHOLM 20160419 Ing-Mari Dohrn, sjukgymnast som disputerat i balansträning på Karolinska Institutet visar övningar som främjar balansen. Balans är en färskvara och måste tränas och underhållas hela livet. Bilden: Stå på ett ben och blunda. (Foto: Jessica Gow / TT )
ANNONS
ANNONS

Vad är osteoporos?

Osteoporos eller benskörhet, är ett tillstånd där skelettet gradvis förlorar densitet och blir mer poröst, vilket ökar risken för frakturer.

Sjukdomstillståndet utvecklas långsamt och kan leda till att man blir kortare genom att koterna pressas i hop. Det kan också orsaka ryggverk.

Benskörhet beror på att balansen mellan nedbrytning och uppbyggnad av ben har rubbats så att mer ben bryts ner än vad som bildas. Det kan behandlas med läkemedel, men det går också att förebygga genom motion och balansövningar.

75 procent av de som drabbas av benbrott relaterat till osteroporos är kvinnor.

Flamingoterapi och osteoporos

Genom att stärka skelettet med flamingoterapi, kan man förebygga eller bromsa utvecklingen av osteoporos. Övningen förbättrar också balansen, vilket minskar risken för fall och benbrott.

”Det finns några små studier som visar att om man gör övningen tre gånger varje dag så har man sett att man får bättre balans av det. Studierna antyder också att man belastar skelettet lite mer så att man hos äldre ser något bättre bentäthet i höften. Bättre balans ger färre fall och därmed mindre risk för fraktur”.

ANNONS

Det har också visat sig att dans är en riktigt bra övning för att träna upp balansen. Rörelserna är ett sätt att mjuka upp och sträcka ut kroppen samtidigt som balansen övas upp.

Flamingo
Flaminfoterapi har fått sitt namn av att flamingon ofta står på ett ben. (Foto: Pexels)

Tips på hur du skapar dagliga rutiner för flamingoterapi

Det kan vara svårt att disciplinera sig till dagliga övningar i hemmet, men flamingoterapi är så pass enkelt och kräver så lite ansträngning att det förhoppningsvis kan bli en rutin för den som vill.

Kristina Åkesson föreslår att man gör övningen samtidigt som man borstar tänderna, och på så sätt flätas den in med andra rutiner.

Fördelar med flamingoterapi

  • Förbättrad balans: Att träna upp balansen minskar risken för fallokyckor, särskilt bland äldre personer.
  • Stärkt skelett: Forskning visar att flamingoterapi ökar bentätheten, särskilt i höfterna, vilket minskar risken för benbrott.
  • Enkel att utföra: Övningen kräver ingen utrustning annat än sin egen kropp och är mycket enkel.

Så här övar du flamingoterapi

ANNONS

För att komma igång med flamingoterapi, följ dessa enkla steg:

  1. Stå på ett ben: Lyft ena benet och balansera på det andra.
  2. Håll ut: Stå i denna position i en minut.
  3. Byt ben: Växla till det andra benet och stå under lika lång tid.
  4. Gör övningen tre gånger om dagen: Regelbundenhet och konsistens ger bästa resultat.

Tre tips för att stärka skelettet

Ät varierat så att du får i dig både protein, fett och kolhydrater. Uteslut ingenting ur kosten.

Träna balans och koordinationsförmåga. Balans och koordination kopplar ihop musklerna med ögonen så att man minskar risken att ramla.

Håll i gång kroppen, orkar du inte gå ut så gå i alla fall i trappa, så det studsar lite. Små mekaniska stimuli är viktiga för skelettet.

Läs också:

Styrketräning: Avgörande för kroppens hälsa

ANNONS

Balett mirakelkur för pensionärer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS