News55

Kvinnor styrketränar allt mer

Vikter
Gruppen 50plussare har ökat i träningsgrupper med dikter. Det tyder på ett ökat hälsomedvetande. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

Bortblåst är idealet att kvinnor ska vara damiga och inte använda sig av sin kropp. Det har i stället blivit betydligt vanligare att kvinnor över 50 tränar och bygger muskler för att åldras på ett hälsosammare sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

11 700 kvinnor mellan 50 och 59 år anmälde sig till Cross-Fit Open för att tävla 2024, en ökning från cirka 8 300 2021, enligt Wall Street Journal. Det motsvarar nästan 30 procent och visar att intresset för träning bland kvinnor gått upp rejält.

Fitting Room, ett gym på USA:s östkust, erbjuder klasser i styrketräning med hantlar och de ser en växande kundgrupp mellan 50- och 60- år som fått upp ögonen för hälsa och träning. I dagsläget är den gruppen inte så stor, men den ökar sakta. Förhoppningsvis blir den bra mycket större när alla 40-åringar som tränar i dag, glider över i den ålderskategorin.

Läkare föreskriver styrketräning

Sedan ganska nyligen rekommenderar läkare kvinnor som är äldre att bygga muskler.

“Jag tror att det har skett ett riktigt stort skifte”, berättar Dr. Deborah Gomez Kwolek för WSJ. Hon är expert på klimakterium och allmänläkare vid Massachusetts General Hospital och Brigham and Women’s Hospital.

Kwolek berättar att under de senaste 20 åren har uppfattningen om livsstil och hälsa förändrats i positiv riktning. Det är bra att läkare inte längre skriver ut piller på löpande band och att de i stället går in för att deras patienter ska må bra på riktigt. De förespråkar i stället sunda vanor på ett helt annat sätt än tidigare.

Styrketräning är inte bara bra för att bygga muskelmassa, skelett och balans. Det hjälper också till med att upprätta viktkontroll, smärtlindring, mental hälsa och kroppsliga funktioner, såsom att sitta på huk och stå upp igen. Kwolek rekommenderar sina patienter att styrketräna minst en till två gånger i veckan.

ANNONS
Styrketräning
Styrketräning är inte bara bra för att bygga muskelmassa, skelett och balans. Det hjälper också till med att upprätta viktkontroll, smärtbehandling, mental hälsa och kroppsliga funktioner. (Foto: Pexels)

ANNONS

Lisa började styrketräna: Gick ned i vikt

I en dansk studie om vilka träningsformer som ger bäst resultat visade det sig att tyngre styrketräning bidrar till bäst långtgående effekter. När gruppen som tränat hårdast under ett år följdes upp fyra år senare, upptäckte forskarna att de hade bibehållit oförändrade fysiska värden medan gruppen som tränat måttligt utan vikter inte var i samma form.

Lisa Detanna, 62, blev inspirerad att börja träna på allvar när hennes läkare pratade om alla fördelar med att hålla i gång kroppen fysiskt. Hon blev då mer konsekvent med både träning och kost och gick in för att hålla en regelbunden rutin. För att hinna med både jobb och en timmes träning på gymmet går hon numer upp klockan fyra för att hinna med både konditions- och styrketräning.

träningen resulterade i att hon gick ner i vikt och hennes hud, hår och naglar blev starkare. Lederna värker mindre och hon sover gott varje natt.

Läs också:

Styrketräning: Avgörande för kroppens hälsa 

ANNONS

Tre rörelser som håller dig i form

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS