News55

Löpning eller simning – vad är bäst för dig?

Simning
Simning förbättrar hjärt- och lungkapacitet samt minskar ledvärk genom att mjuka upp kroppen och muskulaturen. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 06 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

Om du måste välja mellan löpning och simning kan det bli svårt, men vi hoppas att den här artikeln hjälper dig att hitta din ultimata träning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns både för- och nackdelar med båda träningsformerna. Välj därför det som passar bäst in på din livsstil.

En av de största fördelarna med löpning är att du behöver bara dig själv – och din viljestyrka förstås, konstaterar Wall Street Journal.

Fördelar med löpning

Löpning är bra för både hjärt- och lungfunktion samtidigt som det är en effektiv kaloriförbrännare Det ger muskler i både ben och vader.

En annan fördel är att det stärker skelettet och förebygger benskörhet. Många löpare upplever också en mental eufori, ofta kallad “runner’s high”, tack vare frigörandet av endorfiner.

Löpning är inte bara en fysisk rörelse för att träna och må bra. Det kan också vara del av en sund livsstil som bidrar till ökad energi som gör att du orkar göra mer saker i livet. News 55 har skrivit om detta tidigare (se länkar under artikel).

ANNONS

Risker med löpning

Trots många bra hälsoeffekter kan löpning vara påfrestande för kroppen, särskilt om du inte är van eller har skador sedan tidigare.

ANNONS

Den återkommande belastningen på leder och muskler kan orsaka förslitningsskador och stressfrakturer. Personer med artrit och andra ledproblem bör helst vara extra försiktig och inte belasta kroppen för mycket.

Löpning bra för konditionen.
Löpning är bra för både hjärt- och lungfunktion och samtidigt en effektiv kaloriförbrännare. Det stärker också muskulaturen i ben och vador. (Foto: Pexels)

Fördelar med simning

Simning är bra för hela kroppen. Vattnets naturliga motstånd aktiverar muskler från armar och axlar till bål och ben. En av de bästa sakerna med simning är att det inte sliter på leder. Det är således utmärkt för personer med ledproblem och förslitningsskador, men också för vem som helst.

Liksom löpning förbättrar simning hjärt- och lungkapaciteten, samtidigt som det lindrar ledvärk genom att kroppen och muskulaturen mjukas upp.

Utmaningar med simning

De enda utmaningarna med simning är att du måste kunna simma och ha tillgång till hav/sjö/swimmingpool.

Simmar du utomhus på sommaren ska du tänka på att skydda dig mot ultravioletta strålar från solen eftersom vatten reflekterar strålarna, vilket ger en dubbel effekt.

ANNONS

Expertutlåtanden

Jacob Gilden, som är triathlet, simmar för att kunna delta i de sporter han älskar och resa till nya platser. Hans fru, Liz Gilden, säger att åldern har förändrat deras träningsvanor.

Simning har blivit ett allt viktigare alternativ för dem eftersom det sliter mindre på kroppen och ändå hjälper till att bevara den fysiska spänstigheten. Paret har samtidigt dragit ner på löpning för att undvika skador på knän och leder.

Alister Hart, professor i ortopedi vid University College London, påpekar samtidigt att löpning kan ha en skyddande effekt på knälederna under förutsättning att benen belastas på rätt sätt.

Välj den sport du tycker bäst om

Om du söker en enkel och effektiv träningsform som stärker benmuskler och förbättrar konditionen är löpning ett bra val.

Om du däremot vill ha en skonsammare träning för hela kroppen kan simning vara rätt för dig.

Det går också att ägna sig åt båda träningsformerna för att optimera träningen.

ANNONS

Läs också:

Löpning till perfektion trots över 80

Kom i form med snabba 3-minuterspass

Guide: Så väljer du rätt träningsform

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS