News55

Löpning till perfektion trots över 80

Sten Haglund satsar på löpning till perfektion.
Sten Haglund satsar på löpning till perfektion. Han är över 80 år och betonar vikten av allsidig och omväxlande träning för att inga förslitningsskador ska uppstå. (Foto:Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 maj 2024Publicerad: 12 maj 2024

Han satsar på löpning till perfektion. När man är över 80 år och vunnit veteran VM i löpning kan man känna sig nöjd med sig själv. För Sten Haglund är hans imponerade samling medaljer visserligen en morot, men han springer främst för att må bra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska Yle rapporterar om en pigg 80-åring, Sten Haglund, som alltid tycks satsa uppåt. Alla priser som han kammat hem kommer alltid att vara en personlig bragd, något som han är stolt över, men insikten i att löpningen får honom att “må bäst” gör att han fortsätter. Och fortsätter.

Det är dessutom bra att ha några träningskompisar att dela löprundorna med. Det sociala är trots allt viktigt och gör träningen roligare.

Löpning har blivit en livsstil

Löpning handlar inte bara en fysisk rörelse för att träna och må bra. För Sten har löpning blivit en livsstil som det är viktigt att hålla igång. Den är ju förknippad med en hälsa på topp som bidrar till att han orkar göra mycket annat i livet.

I Stens fall handlar det inte bara om jogging – det viktiga med fysisk aktivitet är är allsidighet och omväxling för att han inte ska åsamka sig förslitningsskador eller tröttna på träningen. Han är trots allt inte ung längre, och det är klokt att vara lite extra försiktig om kroppen.

Sten kombinerar löpning med omväxlande styrketräning på gym där han lyfter vikter och konditionstränar på maskiner. Löpningen kör han tre gånger i veckan och kroppen får på så sätt en balanserad fysisk styrka.

“Jag skulle rekommendera alla att gå regelbundet till gymmet” säger han till Yle.

Allsidig träning är bäst
Allsidig träning – både löpning och omväxlande styrketräning på gym är bäst. (Foto:Pexels)
ANNONS
ANNONS

Vann VM i Malaga 2018 – Satsar på VM i Göteborg i sommar

Sten har studerat världselitens stegteknik och armföring i detalj – något som han försökt att kopiera och passa in i sin egen träning, vilket starkt bidragit till en positiv utvecklingskurva och en god fysisk form.

“Jag brukar studera världselitens lopp i slow motion, för att försöka kopiera deras sätt att löpa och ser ju en klar förbättring idag jämfört med för två år sedan” berättar han vidare.

När man uppnått en så hög ålder som Stens är det viktigt att hålla igång med regelbunden träning utan avbräck.

Det kan annars orsaka obalans i träning och fysiskt välmående och man ska inte glömma att det är viktigt att undvika skador och sjukdom. Rätt form av allsidig träning är en väldigt bra utgångspunkt. En liten morot emellanåt skadar inte heller.

“Man behöver en morot för träningen. Har man inte höga målsättningar kan man lika bra stanna hemma” avslutar Sten Haglund. Sedan springer han vidare.

Läs också:

ANNONS

Det är aldrig försent med träning

Träning på jobbschemat – hälsosam trend

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS