News55

Så klarar äldre träning på elitnivå – proffsen guidar

Träning
Antalet deltagare i veteran-VM ökar konstant. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 23 okt. 2024Publicerad: 23 okt. 2024

Allt fler äldre personer tar träning till elitnivå. Det är inspirerande att se hur mycket förmåga som kan finnas kvar efter 55 plus. Här är knepen för att komma i toppform.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet personer som verkligen satsar på sin träning ökar, och när profiler som 68-årige Ingemar Stenmark gör nya genombrott inom idrott inspirerar det andra. Som stavhoppare är Stenmarks spänst och muskelmassa som en 30-årings.

“Hemligheten ligger i träningsupplägget. Det gäller att jobba på ett annat sätt än vad man kan göra som yngre”, berättar Mattias Sunneborn, 54, för Svenska Dagbladet.

Han är Sveriges första längdhoppare över åtta meter och tränar även andra veteraner.

Annorlunda träningsupplägg

Mattias Sunneborn var elitidrottare i friidrott under många år men avslutade den karriären när han var 32 år. Som veteran sökte han sig dock tillbaka till idrotten och tog fem medaljer i veteran-VM under augusti i år. Han känner dock av att kroppen behöver mer tid att återhämta sig efter träning i dag.

“Det var den största skillnaden för mig. Jag märkte att kroppen behövde mer vila än tidigare för att kunna prestera bra och hålla”, berättar han vidare.

Efter 60 är inte kroppen lika resilient och plötslig hårdträning ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det viktiga är att vila upp sig mellan träningspass. En gradvis uppbyggnad av kroppsstyrkan lägger också grunden för en sund träning som du mår bra av.

Träning är viktigt
Allt fler äldre tar sin träning på allvar och satsar fullt ut. (Foto: Pexels)
ANNONS
ANNONS

Allt att vinna på träning

Forskning visar att träning är en av de viktigaste faktorerna till en bra hälsa. Genom att öka muskelmassan förbättras balansen och risken att falla minskar drastiskt. Metabolismen och energin ökar, vilket gör att kroppen mår betydligt bättre än den gör vid stillasittande.

“Det är förbluffande hur pass träningsbara äldre är. Forskning visar att man både kan förbättra sin styrka och koordination. Det går mycket bra att lära sig nya saker och automatisera dem, så att de sitter i ryggmärgen, berättar Michail Tonkonogi för SvD.

Han är en av landets främsta experter på fysisk träning.

Allt fler äldre tar sin träning på allvar och satsar fullt ut. Antalet deltagare i veteran-VM och andra stora veteran-tävlingar har ökat dramatiskt – från 500 år 1982 till 8000 deltagare senast.

Så här kan du träna efter 60

Många som är otränade märker att efter en viss ålder har de förlorat mycket muskelmassa och orkar inte delta i aktiviteter.

Styrketräning är alltid ett säkert kort, eftersom muskelmassan ökar även kroppens styrka. Om kroppen inte används och musklerna inte får arbeta tynar de sakta bort. Styrketräning motverkar också benskörhet.

ANNONS

Att träna på att öka pulsen är ett sätt att variera sin träning. Gå en snabb promenad på 30 minuter där du får upp flåset och träna samtidigt balansen.

Träning frisätter ämnet serotonin. Det gör att du känner dig gladare.

Läs också:

Så tränar du efter 60

Glöm inte träningen – den gör dig lycklig

Så tränar du rätt och lever längre

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS