En sensorisk forskare gick plötsligt ned i vikt när han slutade äta de typer av ultraprocessade livsmedel han själv hjälpt till att skapa.
Mest läst i kategorin
Professor Barry Smith, chef för University of London Institute of Philosophy, har tidigare arbetat med Kellogg’s, Coca-Cola och Ferrero, det skriver Business Insider.
Tidigare bestod 30 till 40 procent av hans kost av ultraprocessade livsmedel.
Supervälsmakande
Ultraprocessade livsmedel är industriellt tillverkad mat med tillsatser, de har bearbetats mycket och innehåller ofta stora mängder salt, socker och fett.
De tillverkas med ingredienser och processer som inte finns i vanliga kök och de utgör en stor del av kosten i väst.
En studie har kopplat ultraprocessade livsmedel till en högre risk för 32 hälsoproblem, inklusive typ 2-diabetes, depression och hjärt-kärlsjukdom.
Enligt Barry Smith har de här supervälsmakande livsmedlen ett perfekt förhållande mellan fett och kolhydrater, vilket gör det nästan omöjligt för oss att sluta äta dem.
“Det här är livsmedel som är så önskade av vårt system att de faktiskt bromsar våra mättnadsmekanismer”, säger han till Business Insider.
Förra året visade en studie att ju mer supervälsmakande mat det fanns i en måltid, desto fler kalorier tenderade studiedeltagarna att äta.
Senaste nytt
Drog ned på ultraprocessat
Barry Smith började dra ned på ultraprocessade livsmedel runt 2020 efter att en författare som skrivit om den skada industriell livsmedelsförädling gör, bad honom medverka i sin podcast.
De ville veta vilka sensoriska knep och trick med våra sinnen som pågår inom livsmedelstillverkning för att få oss att konsumera, längta och känna begär efter dessa livsmedel.
Det gjorde att Barry Smith blev mer medveten om hälsoproblemen och började reflektera över sitt arbete.
“Jag insåg hur jag på ett lite ovetande sätt kanske medverkade till dessa drag från livsmedelsindustrin och började tänka, nej, jag kan helt enkelt inte göra det med gott samvete”, säger han till Business Insider.
Han säger vidare att livsmedelsföretag anlitar sensoriska forskare och kemister för att hjälpa dem att göra sina ultraprocessade livsmedel oemotståndliga, men dessa forskare tenderar att inte själva äta de produkter de hjälper till att skapa.
Tre tips för att dra ned
Barry Smith arbetar inte längre med företag som tillverkar ultraprocessade livsmedel och han framhåller att han själv aldrig gav råd om hur man gör mat som folk inte kan sluta äta.
Tre saker har hjälpt honom att ändra sin kost.
Han råder oss att börja med att ta en paus från ultraprocessadd mat, sedan kan det hända att vi inte vill återgå till att äta dem
Ju mer Barry Smith lärde sig om hälsoriskerna med dessa livsmedel, desto mindre ville han äta dem, varför han bestämde sig för att helt ta bort dem.
Han gillade inte tanken att de hade en fysiologisk effekt på honom, och till slut började han aktivt ogilla dem. Han tycker nu att de är för intensiva, översmaksatta och i någon mening “för skrikiga”.
Gick ned i vikt
Han märkte snabbt att han mådde bättre av att inte äta dessa livsmedel. Han kände sig mer energisk, kände sig mätt längre och kunde sluta äta när han kände sig mätt.
Och han gick också ned i vikt utan att ens försöka.
Barry Smith kontrollerar innehållsdeklarationerna på livsmedel för att kunna välja minimalt bearbetade produkter.
Även vissa livsmedel som du förväntar dig ska vara helt okej kan innehålla gelningsmedel eller stabilisatorer, som en burk kidneybönor, genom att välja ekologiska produkter slipper han sådant.
Maten måste vara god
“Hur saker ser ut, hur de luktar, känslan på fingrarna, till och med ljudet av maten när du bryter av något eller när du skakar om något. Alla dessa saker är en del av upplevelsen av att smaka och äta”, säger Barry Smith till Business Insider.
När du väljer bort ultraprocessade livsmedel är det viktigt att ta hänsyn till det här.
Därför är det viktigt att se till så att maten du äter är läcker.
Grönsaker är näringsrika men kan vara ganska tråkiga, tycker han, men det finns många sätt att göra dem intressanta, exempelvis genom att rosta, sickla eller fermentera dem.
Ultraprocessade växtbaserade livsmedel kopplas till tidig död
Du har kanske hört att det är förknippat med lägre risk för hjärtproblem att äta en växtbaserad kost och att det kan ge dig ett längre liv. Men det gäller inte om de växtbaserade livsmedlen har ultraprocessats.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.