News55

Tre tips som håller dig aktiv länge

Ett äldre par promenerar i en std. En 80-årig kvinna som går överallt och aldrig åker bil eller kommunalt ger tipset att gå mycket om du vill hålla dig frisk länge, kvinnan på bilden är inte kvinnan i texten
En 80-årig kvinna som går överallt och aldrig åker bil eller kommunalt ger tipset att gå mycket om du vill hålla dig frisk länge, kvinnan på bilden är inte kvinnan i texten. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

En 80-åring som går överallt har tre tips för hur du kan hålla dig frisk och aktiv långt upp i åldern och, ja, att gå mycket är ett av dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sheila Stothard har alltid varit aktiv och fortsätter så även nu, efter att hon har fyllt 80. Hon delar med sig av det som hon tror har hjälpt henne att hålla sig frisk, skriver Business Insider.

Forskning visar att en hälsosam livsstil är vad som ger människor den bästa chansen att fortfarande vara aktiva när de är 80.

Enligt en studie är personer som lever ohälsosamt 78 procent mer benägna att dö tidigt än de som har hälsosamma vanor.

Sheila Stothard bor i Toronto i Kanada och har en hälsosam livsstil, hon kör aldrig bil eller åker kommunalt när hon ska någonstans, hon går alltid.

“Jag tränar inte på gymmet eller något för att hålla mig i form. Jag känner bara att det är mycket att göra i den här åldern. Jag går bara överallt, och vi är i Toronto, där det finns många kullar. Jag känner att det är tillräckligt bra för mig”, säger hon till Business Insider.

Promenader

Enligt en studie från 2017 har personer som, i genomsnittlig eller snabb takt, promenerar fem till tio timmar i veckan, minskad risk att dö av hjärt- kärlsjukdom eller annan orsak.

Men du behöver inte gå länge för att få hälsofördelar, en studie från 2023 fann att personer som tränar 11 minuter om dagen kan minska sin risk att dö av kroniska sjukdomar som exempelvis hjärtsjukdomar och cancer.

ANNONS
ANNONS

Hälsosam kost

Förutom att Sheila Stothard går mycket försöker hon äta hälsosam, obearbetad, kost och lagar sin mat hemma från grunden. Hon äter mycket grönsaker, frukt och nötter och bakad potatis eller sötpotatis, minst en gång i veckan äter hon kyckling eller fisk.

En studie från 2023 visar att personer som äter hälsosamma, obearbetade livsmedel lever i genomsnitt tio år längre än de som äter en ohälsosam kost.

Sheila Stothard säger att hon försöker att inte äta för mycket, bland så kallade superåldringar i Japan är vanan att sluta äta innan de är helt mätta vanlig.

Regelbunden sömn

Hon har också en väldigt konsekvent sömnrutin och är aldrig uppe sent utan brukar gå och lägga sig vid 21:30.

För den som vill leva länge är det, enligt forskning, nödvändigt att konsekvent få sju till åtta timmars god sömn varje natt, ny forskning indikerar dessutom att en konsekvent sömnrutin kan vara ännu viktigare än hur länge du sover.

Cyklande 90-årings bästa tips för ett långt liv

En 90-åring som började cykla som 65-åring och fortfarande går på vanliga spinningpass ger oss fyra tips för ett långt liv.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS