Du har kanske hört att det är förknippat med lägre risk för hjärtproblem att äta en växtbaserad kost och att det kan ge dig ett längre liv. Men det gäller inte om de växtbaserade livsmedlen har ultraprocessats.
Mest läst i kategorin
Det har på senare år blivit populärt med högförädlade, eller ultraprocessade, växtbaserade alternativ till kött, det skriver Business Insider.
Ultraprocessade livsmedel
Att äta mycket ultraprocessade livsmedel, som veganska nuggets eller potatischips, har kopplats till flera ohälsosamma tillstånd, exemepelvis cancer, typ 2-diabetes och fetma.
För att förstå vilken effekt växtbaserade produkter och ultraprocessade livsmedel har på kardiovaskulär risk har forskare i en ny studie analyserat data från en longitudinell studie från den biomedicinska databasen UK Biobank.
De tittade på data från över 118 000 personer mellan 40 och 69 år som svarade på frågor om sin kost. För att övervaka kardiovaskulära riskfaktorer kopplades informationen senare till sjukhus- och dödlighetsregister.
Senaste nytt
Ökade risken
Enligt studien kan växtbaserade livsmedel som är ultraprocessade öka risken för hjärt-kärlsjukdomar och tidig död.
Studien fann att konsumtion av växtbaserad ultraprocessad mat var associerat med 5 procent högre risk för hjärt-kärlsjukdom och 12 procent högre risk för tidig död.
Det kan dock förbättra din hälsa genom att byta ut de ultraprocessade växtbaserade livsmedlen mot de grönsaker eller frukter de är gjorda av.
De som byter ut processad växtbaserad mat har visat sig ha minskad risk för diabetes och lägre blodtryck. De kan även åldras i en långsammare takt.
Att ersätta växtbaserade ultraprocessade livsmedel med icke ultraprocessade växtbaserade livsmedel var associerat med 7 procent lägre risk för hjärt-kärlsjukdom och 15 procent lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom.
Undvik ultraprocessat
Studiens författare rekommenderar att kostråd inte bara ska betona en begränsning av kött och animaliska produkter, utan också betona behovet av att undvika alla ultraprocessade livsmedel.
“Ett högre intag av växtbaserade livsmedel kan bara ge bättre kardiovaskulära hälsoresultat när det till stor del är baserat på minimalt bearbetade livsmedel medan ett högre intag av växtbaserade ultraprocessade livsmedel kan ha skadliga effekter på hälsan”, skriver forskarna i studien.
Varningen: Ät inte ultraprocessad mat.
Ultrarocessad mat är dålig och kan orsaka negativa hälsoeffekter i ett längre tidsperspektiv – ofta med multipla symptom.