News55

Undvik: Lista på mat som ger dig gaser i magen

En kvinna håller sig för magen. Om du har mycket gaser i magen kan det bero på vad du äter, här får du tips på vad du ska dra ned på
Om du har mycket gaser i magen kan det bero på vad du äter, här får du tips på vad du ska dra ned på. (Foto: Sora Shimazaki/Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 jan. 2025Publicerad: 31 jan. 2025

Att fisa mellan 10 och 25 gånger om dagen är normalt, men om du har en orolig mage som ofta är gasig och uppblåst kan du bli hjälpt av att lägga om din kost.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla har gaser, magen måste helt enkelt lätta på trycket genom att släppa ut överskottsluft i form av gaser och det behövs flera gånger om dagen, skriver Aftonbladet.

Enligt mag- och tarmläkaren Perjohan Lindfors, specialist i gasteroenterologi och hepatologi, överläkare samt forskare vid Karolinska Institutet, är det normalt att fisa 10 till 25 gånger om dagen.

Många tycker att det är genant med fisar, de passar inte in i vår mänskliga etikett och vi kan oftast hålla dem inne en stund och släppa ut dem när det är passande.

Men fisarna behöver komma ut så att hålla dem inne för mycket och undvika att gå på toaletten kan leda till magproblem.

“Det kan störa tarmfunktionen, så det ska du absolut inte göra. Vi behöver tömma tarmen regelbundet för att magen ska må bra”, säger Perjohan Lindfors till Aftonbladet.

Fibrer kan ge gaser

Svårsmälta kolhydrater och fibrer finns bland annat i vissa frukter, kål, bönor, lök samt spannmålsprodukter och de kan ge gaser.

Om din mage bullrar och krånglar och du har ovanligt mycket gaser så att det stör dig i din vardag kan det vara en god idé att se över dina matvanor.

ANNONS

Gaser har nämligen oftare med kosten att göra än med genetik. Perjohan Lindfors förklarar att även om tarmfloran till viss del är ärftlig finns det inga “fisfamiljer”.

“Gaser bildas när maten kommer i kontakt med bakterier i magen, och vissa livsmedel är mer gasbildande än andra”, säger han till Aftonbladet.

Han säger vidare att fiberrika livsmedel är särskilt gasbildande och att den som äter mycket fibrer fiser mer än den som äter mindre.

ANNONS

Vi behöver fibrer

Att äta mindre fibrer kan minska mängden fisar, men vi behöver äta fibrer för att må bra, fiberrika livsmedel bidrar bland annat till att hålla våra blodfettnivåer låga och ger större mättnadskänsla.

“Man får prova sig fram och bedöma själv hur mycket fibrer man klarar av. Man bör följa Livsmedelsverkets tallriksmodell med en fjärdedel kolhydrater, en fjärdedel protein och halva delen grönt. En vanlig normal blandad kost är det bästa”, säger Perjohan Lindfors till Aftonbladet.

Om du redan har testat att äta mindre fibrer men ändå har mycket problem med gaser och även har andra symtom kanske du har IBS, gluten- eller laktosintolerans eller någon annan mag-tarmsjukdom.

Mat som ger mer gaser

ANNONS

Ät lagom mycket fibrer, ät i lugn och ro och tugga maten noga. Ät på regelbundna tider och inte för stora portioner.

Undvik för mycket kolsyrade drycker, tuggummi, brustabletter, smågodis, halstabletter och konstgjorda sötningsmedel som kan ge mer gaser, skriver 1177.

Även grovt bröd med hela korn samt fiberrika flingor och müsli samt honung kan ge gaser.

Gasbildande frukter: frukt med skal, som äpple och päron, körsbär, mango, persika, plommon, vattenmelon och torkade frukter.

Gasbildande grönsaker: blomkål, broccolistammen, bönor, kronärtskocka, linser, alla lök-, kål- och paprikasorter, sparris, vitlök och ärtor.

Tänk även på att tillagade grönsaker ofta är snällare mot magen än råa och att frukter kan ge mindre besvär om de är skalade, mixade eller tillagade.

Mat som ger mindre gaser

Frukter som är lättare för din tarm: banan, blåbär, citrusfrukter, hallon, jordgubbar, kiwi, passionsfrukt och vindruvor. 

ANNONS

Grönsaker som är lättare för din tarm: aubergine, bok choy, gurka, kålrot, morot, palsternacka, röd paprika och spenat.

Vad vi äter påverkar inflammation i tarmen

Det finns mycket forskning som visar på samband mellan inflammatorisk tarmsjukdom och kost, men det har inte funnits någon heltäckande översikt, inte förrän nu.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS