News55

Slappna av och undvik migrän till semestern

En man har migrän. Migrän kan utlösas av flera saker, bland annat av att stress släpper i samband med ledighet. Så här kan du undvika det
Migrän kan utlösas av flera saker, bland annat av att stress släpper i samband med ledighet. Så här kan du undvika det. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Snart är det semestertider och vi får vara lediga. För personer med migrän kan faktiskt ledighet utlösa en migränattack.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en ny Sifoundersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, säger tre av tio svenskar att de haft migrän de senaste tolv månaderna.

I undersökningen uppger fler kvinnor än män att de haft migrän, 34 respektive 25 procent.

I samband med ledighet

Migrän kan utlösas av flera saker och det är väldigt individuellt.

Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat, förklarar att stress som släpper i samband med ledighet kan vara en utlösande faktor.

Du kan minska risken att drabbas av migrän i samband med din semester genom att varva ned inför din ledighet och inte plötsligt byta ut vardagsstressen mot semestervanor.

Det kan dock vara lättare sagt än gjort när du har en massa saker som ska avslutas på jobbet innan du går på din semester.

“För att underlätta en lugn och smidig utloggning kan ett tips vara att försöka addera olika avslappningsövningar som mindfullness till sin vardagsrutin. Det kan också vara bra att försöka bibehålla regelbundna tider för sömn och mat i början av semestern. Men utöver detta kan även regelbunden fysisk aktivitet minska risken för migränanfall”, säger Catharina Claesson i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Liten kunskap om läkemedel

De flesta, 53 procent, av dem som i Sifoundersökningen uppgav att de haft migrän har liten kunskap om vilka läkemedel som kan lindra och 46 procent har liten kunskap om egenvård som kan minska besvären.

Catharina Claesson säger att det finns flera receptfria värktabletter som verkar smärtstillande, exempelvis sådana med de verksamma substanserna naproxen, acetylsalicylsyra eller paracetamol.

Hon förklarar att även tabletter med koffein kan lindra och att brustabletter brukar ge effekt snabbare.

Sök vård för diagnos

“Om man har fått diagnosen migrän hos vården finns det receptfria läkemedel mot migrän som även är effektiva för att lindra symtom utöver huvudvärken, som illamående och ljuskänslighet”, säger hon i pressmeddelandet.

Hon tillägger att farmaceuter på apoteket eller vården kan vi ge råd till dem som är osäkra på vilket läkemedel de bör välja, och vilka läkemedel de eventuellt bör undvika.

I undersökningen har respondenterna själva uppgett om de haft migrän, det behöver alltså inte innebära att de har diagnosticerats med migrän.

ANNONS

Om du har symtom som kan vara migrän men inte har blivit diagnostiserad är det bra att uppsöka vården för att få en bedömning, då kan du få receptbelagda läkemedel mot migrän utskrivna, om du skulle behöva det.

Så kan du slippa spänningshuvudvärk – utan tabletter

Spänningshuvudvärk är något många drabbas av. Men det går att bli kvitt plågorna – utan att behöva äta tabletter. Det skriver tidningen Hälsa.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS