News55

Usel kost: Svenska vuxna äter allt mer ohälsosam mat

mat
Svenska vuxna äter ohälsosamt. (Foto: Canva)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 28 feb. 2025Publicerad: 28 feb. 2025

En ny undersökning från Folkhälsomyndigheten visar att svenskarnas mat fortsätter att försämras. Färre vuxna äter frukt, grönsaker och fisk, samtidigt som konsumtionen av sötade drycker ökar. Trenden är tydlig i alla åldersgrupper, men särskilt bland unga kvinnor och högutbildade.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Undersökningen “Hälsa på lika villkor” (HLV) visar att konsumtionen av hälsosamma livsmedel fortsätter att minska. Fisk minst två gånger i veckan har minskat med 5,4 procentenheter sedan den senaste undersökningen 2022.

Frukt, bär, grönsaker och rotfrukter har sjunkit i hushållens matvanor. Svenskarnas mat har med andra ord försämrats.

De blå zonernas hemlighet – det här ska du äta. News 55

Ökad konsumtion av sötade drycker

Andelen personer som konsumerar sötade drycker minst två gånger per vecka har ökat.

Bland unga kvinnor i åldern 16–29 år har denna ökning uppe passerat tio procent. Det är tydligt att konsumtion av socker och sötat livsmedel ökar.

ANNONS

Unga och högutbildade äter mer ohälsosam mat

Enligt Folkhälsomyndigheten sker de största förändringarna bland grupper som tidigare haft mer hälsosamma matvanor.

ANNONS

Till exempel har andelen 30–44-åringar som äter frukt och grönsaker minst två gånger per dag minskat med över fyra procentenheter sedan 2022.

MISSA INTE: Blå zoner: Sanning eller fuffens? News 55

Mat
Folkhälsomyndighetens mål är att försöka få fler att ändra kurs mot hälsosammare mat. (Foto: Pexels)

Kvinnor äter fortfarande hälsosammare mat

Trots försämrade matvanor bland kvinnor är deras kosthållning generellt sett fortfarande bättre än männens.

Kvinnor äter mer grönsaker, frukt och fisk och dricker mindre sötade drycker. Undersökningen visar alltså att demografiska faktorer spelar en viss roll.

Denna skillnad kan förstås variera mellan åldersgrupper och socioekonomiska förhållanden.

Sociala och ekonomiska faktorer påverkar

ANNONS

Enligt Pia Lindeskog, utredare på Folkhälsomyndigheten, är förändringen i matvanor inte enbart en fråga om individuella val. Sociala och ekonomiska faktorer har också en påverkan på vad människor äter för mat.

Personer med lägre utbildning och ekonomiska svårigheter har visat sig ha sämst matvanor, men andra faktorer spelar också in.

Exempelvis kan ökade livsmedelspriser, ökad marknadsföring av ohälsosamma livsmedel och förändrade arbetsvanor, som ökat distansarbete bidra till utvecklingen.

Folksjukdomar och övervikt

Kostvanor har direkt koppling till folkhälsan. Ohälsosam mat kan på längre sikt leda till diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

Övervikt och obesitas som är direkt resultat av dåliga matvanor, bidrar kraftigt till att öka risken att utveckla diabetes och andra följdsjukdomar.

För att vända den negativa trenden har Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket därför föreslagit en rad insatser med förhoppningen att det leder till hälsosammare matvanor.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS

Ät yoghurt – undvik tjocktarmscancer. News 55

Nu blir maten mer blågul igen. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS