News55

Utbränd? Det gör dig utvilad – sju tips

En man ligger utsträckt i gräset. För den som blivit utbränd räcker det inte att sova för att få den vila som behövs för att kunna hantera stressen på jobbet och i livet
För den som blivit utbränd räcker det inte att sova för att få den vila som behövs för att kunna hantera stressen på jobbet och i livet. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 aug. 2024Publicerad: 09 aug. 2024

Det räcker inte med sömn för att bota utbrändhet. Här är de sju olika typer av vila som du behöver för att känna dig utvilad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att vakna utmattad efter åtta timmars sömn, känna behov av en paus direkt efter en avkopplande semester, eller att få en överväldigande känsla av rädsla vid tanken på allt som behöver göra på jobbet, det är symtom på utbrändhet, skriver Business Insider.

Utbrändhet kan bero på kronisk exponering för stress, särskilt om du arbetar i en krävande miljö.

Då är du utbränd

Neuropsykologen Sanam Hafeez säger till Business Insider att utbrändhet är “ett tillstånd av långvarig fysisk och känslomässig utarmning som kännetecknas av känslor av cynism, avskildhet och en upplevd brist på effektivitet”. 

Hon säger vidare att även om utbrändhet inte är en medicinsk diagnos, kan det påverka din mentala och känslomässiga hälsa mycket.

Känslomässig utmattning är en nyckelaspekt av utbrändhet, som även kan ge smärta och gastrointestinala besvär,vilket ger symptom som diarré, kräkningar, sura uppstötningar, slem eller blod i avföring, buksmärta, förstoppning, aptitförändringar, viktminskning och gasbildning.

Avpersonalisering är en annan aspekt av utbrändhet, det innebär enligt Sanam Hafeez att den utbrända får en cynisk och likgiltig attityd till sitt jobb eller till sina kollegor. En utbränd person kan exempelvis känna sig avtrubbad eller frustrerad som svar på rutinuppgifter.

Utbrändhet visar sig också genom att minska känslan av personlig prestation. En utbränd person kan känna sig ineffektiv eller ha svårt att koncentrera dig, något som leder till att personen blir mindre produktiv.

ANNONS
ANNONS

Kortsiktiga lösningar räcker inte

Den som blir utbränd har vanligtvis exponerats för stress under en lång period.

”Eftersom stress vanligtvis är pågående, kommer en enkel engångsfix som att sova in på en helg eller ha en spadag inte att lösa problemet,” säga den kliniska psykologen Lienna Wilson, till Business Insider.

Det är inte troligt att du kommer kunna lindra utbrändhet med kortsiktiga lösningar utan att itu med grundorsakerna. 

Sanam Hafeez förklarar för Business Insider att det beror på att “utbrändhet ofta härrör från systemiska problem på arbetsplatsen, som orealistiska krav, bristande kontroll över uppgifter eller otillräckligt erkännande och belöningar,”.

Det krävs organisatoriska förändringar och ett ordentligt stödsystem tillsammans med holistiska strategier som terapi. 

Lienna Wilson menar att eftersom stress påverkar oss på flera sätt behöver vi många olika typer av vila för att hantera orimlig arbetsbelastning, reparera våra kroppar och återställa vår mentala och känslomässiga energi.

Sju typer av vila

ANNONS

Enligt författaren Saundra Dalton-Smith behöver vi alla sju typer av vila för att verkligen känna oss utvilade. 

De handlar om fysisk, mental, sensorisk, emotionell, social, kreativ och andlig vila. Var och en av de olika typerna av vila tar upp olika aspekter av utmattning och kan därför hjälpa till att lindra utbrändhet.

Att sova, att ta en tupplur och att koppla av är passiva former av vila som gör att din kropp kan återhämta sig från fysisk ansträngning. 

För att vila verkligen ska vara återställande är det viktigt att känna igen och ta hand om sina olika behov. 

Målet med vilan är att odla en känsla av lugn och frid för att kunna klara av den typ av långvarig stress som leder till utbrändhet.

Fysisk vila

Aktiv fysisk vila, som lätt yoga eller stretching, kan enligt Lienna Wilson förbättra sömnen om det görs innan läggdags.

Sanam Hafeez säger att fysisk vila också kan fås genom att ta korta pauser under dagen för att gå en promenad.

ANNONS

Om du under hela arbetsdagen sitter vid ett skrivbord kan stretching en gång i timmen lindra muskelspänningar och trötthet.

Mental vila

Den som ofta är engagerad i kognitiva uppgifter som att fatta beslut, lösa problem och bearbeta olika typer av information kan drabbas av mental utmattning. 

Enligt Lienna Wilson är ett sätt att träna mental vila att ta en kort meditativ paus genom att sätta sig ned, blunda och ta några djupa andetag.

Hon rekommenderar att ta minst tio andetag och att öva på det här under hela dagen.

Sensorisk vila

Enligt Sanam Hafeez är målet med sensorisk vila är att minska överstimulering från skärmar, buller och annnan sensorisk input som bidrar till stress. 

Du kan exempelvis begränsa din skärmtid, gå ut i några minuter eller stänga av pop up-aviseringar för att minska distraktionerna i din arbetsmiljö.

ANNONS

Känslomässig vila

När du tränar på känslomässig vila bygger du upp din motståndskraft genom att uppmuntra dig själv att bearbeta dina känslor och hitta säkra sätt att uttrycka dem.

Sanam Hafeez råd är att dela tankar med någon du litar på och gärna skriva dagbok för att jobba igenom svåra känslor.

Social vila

Om du engagerar dig i arbete och familj kanske den energi du har kvar inte räcker till vänner och relationer och det kan leda till isolering och undvikande, menar Lienna Wilson. 

Hon föreslår att tid avsätts för samtal med personer som ger positiv energi.

Social vila ska fylla på din sociala energi med hjälp av stödjande personer. Social vila innebär också att ta pauser från personer som tar energi, exempelvis genom att gå en promenad på gen hand.

Kreativ vila

ANNONS

Att delta i aktiviteter som ger inspiration och väcker vår kreativitet kan föryngra sinnet.

Sanam Hafeez säger att kreativiteten kan återställas om du låter ditt sinne vandra.

Lienna Wilson säger att du kan sjunga din favoritlåt i duschen eller lyssna på en ljudbok i bilen.

Andlig vila

Andlig vila innebär att enligt Sanam Hafeez att du ansluter till en djupare känsla av mening och syfte genom religiös praktik, meditation eller andra typer av introspektion. 

Hennes tips är att avsätta några minuter varje dag för meditation, bön eller reflektion över dina värderingar och ditt syfte.

Lögnen som gör kvinnor utbrända

Ett “felaktigt och farligt” ideal gör kvinnor stressade och utbrända. Det hävdar vice ordföranden Bonnie Hammer på NBC Universal.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS