News55

Vanliga drycken gör underverk med hälsan

vatten
Citronens naturliga syror kan hjälpa till att bryta ner fett som lagrats i levern och kan därmed hjälpa till att motverka vad man kallar för fettlever. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 08 aug. 2024Publicerad: 08 aug. 2024

Den är så enkel att fixa till så att det nästan blir löjligt, men ändå ger den en riktig hälsoboost och är rena mirakelkuren för hjärtat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vilken dryck det handlar om?

Svar: Citronvatten.

“Forskning visar att citronvatten aktivt kan minska ackumuleringen av fett i levern, vilket är avgörande för att förebygga fettlever,” förklarar Dr Berg, rapporterar MSN.com.

Citronens naturliga syror kan hjälpa till att bryta ner fett som lagrats i levern och kan därmed hjälpa till att motverka det som kallas för fettlever.

Sänker kolesterolet

Vidare påpekar Dr Berg att vatten med citron kan bidra till bättre hälsa genom att sänka kolesterol, vilket är viktigt i förebyggande arbete mot hjärt- och kärlsjukdomar.

“Citronens antioxidanter och vitamin C har visat sig bidra till att reducera kolesterol, vilket minskar risken för hjärtsjukdomar,” berättar han.

Regelbundet intag av av citronvatten kan även underlätta viktminskning eftersom det snabbar på metabolismen.

ANNONS
ANNONS

Vatten livsviktigt

“Att dricka vatten med citron kan även skydda njurarna genom att öka urinproduktionen och därmed hjälpa kroppen att spola ut toxiner snabbare.”

Citronvatten har således en detox-effekt som är vital för att upprätthålla njurfunktionen.

Som News 55 tidigare skrivit om tidigare är vatten livsviktigt för vår överlevnad. Det är en grundläggande komponent i våra celler och vävnader samt i kroppsvätskor som blod.

Blodet, som innehåller en stor mängd vatten, spelar en nyckelroll i att balansera kroppens salt- och vätskenivåer.

Citronvatten
Citron är inte bara en källa till vitamin C, frukten har även en rad andra vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppens välmående. (Foto: Pexels)

Intressant forskning

Hemsidan Forskning.se har publicerat en artikel om en pågående studie som undersöker sambandet mellan minskat vattenintag och ökning av hormonet vasopressin. Högre mängder vasopressin frisätts när kroppen behöver spara vatten vid vätske- och blodförlust, eller när salthalten är för hög.

ANNONS

Höga nivåer av vasopressin har visat sig vara kopplat till ökad risk för det metabola syndromet, vilket kan leda till typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Högt näringsvärde

Citron är inte bara en källa till vitamin C, frukten har även en rad andra vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppens välmående.

Vitamin C lagras inte på samma sätt som till exempel järn och behöver därför fyllas på dagligen.

Läs också:

Så mycket vatten ska du dricka om dagen

Hälften av världens sjöar försvinner

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS