News55

Vårdcentralen missade hennes hjärntumör

En läkare tittar på bilder från magnetröntgen. På magnetröntgen upptäcktes en hjärntumör, men det var först ett år efter att hon sökt vård för sin kraftiga yrsel
På magnetröntgen upptäcktes en hjärntumör, men det var först ett år efter att hon sökt vård för sin kraftiga yrsel. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

Vårdcentralen sade att hennes problem berodde på klimakteriet eller virus på balansnerven, när en privat läkare beställde magnetröntgen upptäcktes en hjärntumör, stor som en golfboll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I mars 2018 körde Anna Petre stafettvasan och drabbades plötsligt av kraftig yrsel, hon tappade nästan all kraft men åkte ändå klart sin sträcka, det skriver Hemmets Journal.

När hon kom hem kände hon sig piggare men var sig fortfarande lite ostadig och hade yrsel. Hon gick till vårdcentralen där de tog hennes blodtryck, som såg bra ut, och hon skickades hem med budskapet att hon var i övergångsåldern.

Själv trodde hon att hennes symtom hade med blodcirkulationen och hjärtat att göra så hon gick tillbaka till vårdcentralen efter ett par dagar och bad om ett EKG, som inte heller var avvikande.

Tredje gången hon gick till vårdcentralen fick hon diagnosen virus på balansnerven så hon fortsatte leva som vanligt.

Anna Petre
Anna Petre. (Foto: Västflyg)

Kände sig berusad

Hon hade det jobbigt i nästan ett år, när hon förutom den kraftiga yrseln även fick domningar i vänstra halvan av ansiktet förstod hon att någonting var fel.

Hon blev sämre och i mars 2019 började känna ett tryck i huvudet och tyckte att det kändes som om hon var berusad hela tiden.

ANNONS

Hon fortsatte hela tiden att pendla till sitt jobb i Göteborg och via jobbets sjukvårdsförsäkring fick hon en tid hos en privat läkare på Carlanderska sjukhuset.

Där blev hennes huvud undersökt med magnetkamera och en tumör stor som en golfboll upptäcktes, den var inte den farligaste sorten men satt så illa att den behövde opereras bort.

ANNONS

Lista som ger energi

Hon gick hem och skrev en lista med saker att göra som gör henne glad och som ger henne energi.

“Jag vet inte om jag började leva mitt liv mer annorlunda egentligen, men man blir mer medveten om att livet är här och nu. Men en sak är annorlunda och det är att jag blivit mer uppmärksam på vackra saker som finns runt omkring: fåglarnas kvitter på våren, bladens färg på träden, en liten sten formad till ett hjärta och liknande”, säger hon till Hemmets Journal.

Hon tillägger att hon också har blivit bättre på att inte skjuta på saker som hon vet att hon mår bra av.

Sade upp sig

Operationen tog en hel dag och den gick bra, efter mindre än en vecka var hon hemma igen. Vid operationen förlorade hon både hörsel- och balansnerv så rehabiliteringen var tuff, hon behövde träna mycket för att kunna gå igen.

ANNONS

Men ganska snart kunde hon börja gå korta promenader som med tiden blev allt längre och cirka tre månader efter operationen började hon jobba igen.

Men hon började fundera på att byta jobb och på vad som är viktigt i livet, hon sade upp sig och började leta efter styrelseuppdrag.

“Idag sitter jag i tio olika bolagsstyrelser och är dess­utom vd för Västflyg, så jag jobbar mer än jag någonsin har gjort”, säger hon till Hemmets Journal.

Åkte Vasaloppet igen

Den lista hon skrev innan operationen är fortfarande ett levande dokument i hennes liv. Vasaloppet hamnade på den ungefär ett år efter operationen och ett halvår senare åkte hon.

Hon ramlade omkull i varje backe på grund av sin försämrade balans men eftersom det var under pandemin var det färre åkare så det gick bra.

Anna Petre tycker att allt det här har gjort henne mentalt starkare och att hon nu fokuserar mer på här och nu.

Siw Malmkvist, 87 år: “Äter inte vilken skit som helst”

I 60 år har hon varit i showbiz och har inga planer på att lägga av än – trots sina 87 år. Den folkkära artisten och skådespelaren Siw Malmkvist bär på riktigt upp epitetet för evigt ung.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS