Ultrarocessad mat är dålig och kan orsaka negativa hälsoeffekter i ett längre tidsperspektiv – ofta med multipla symptom.
Mest läst i kategorin
I en ny studie har man funnit att ultraprocessad mat kan kopplas till 32 olika sjukdomar med negativ inverkan på allmäntillståndet.
Typiska exempel på symptom är hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2- diabetes och övervikt. Psykisk ohälsa kan även räknas in – vanligtvis är det en effekt av försämrad allmänhälsa såsom till exempel fetma.
“Sådan kost ger i regel sämre hälsa och kostrelaterade, kroniska sjukdomar,” berättar Melissa Lane för DN, huvudförfattare till studien och forskare vid Deakin University i Australien
Svårt att hitta direkta orsaker till sämre hälsa
Man har hittills inte lyckats hitta konkreta, vetenskapligt beprövade förklaringar till varför ultraprocessad mat är dålig för hälsan, men man kan dra slutsatser av de observationer som gjorts och vilka biverkningar som noterats.
Exempel på detta är att personer som ätit ultraprocessad mat under ett par veckors tid gick upp ett kilo, medan studiegruppen som åt hälsosam kost gick ned motsvarande vikt under samma tidsspann.
Detta händer med den ultraprocessade maten
Ultraprocessad mat skapas genom att naturliga ämnen bryts ned och ersätts med artificiellt framställda ingredienser för att maten ska hålla så länge som möjligt. Exempel på sådana ämnen är majssirap med högt innehåll av fruktsocker. Sojaproteinisolat är ett annat ämne som framställs artificiellt och som är vanligt förekommande.
Det enda positiva är att sådana produkter håller betydligt längre. Färg och smak förbättras i processen – allt för att lura syn och smak och få oss att tycka om det vi äter. Visst smakar det gott, men det är desto sämre för oss.
Mer om ultraprocessad mat:
Här är maten som leder till för tidig död. Dagens PS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55