News55

Vill du leva längre? Ät inte multivitaminer

Grönsaker. Undvik multivitaminer
Istället för att ta multivitaminer bör vi äta näringsriktig mat som bland annat innehåller fibrer, samtidigt som vi begränsar mättat fett och kolesterol, det menar en professor i medicin. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 03 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

Det har konstaterats att dagligt intag av multivitaminer inte leder till längre liv som många tycks tro. Enligt nya studier kan det snarare leda till en något tidigare död.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare i USA analyserade hälsojournaler från nästan 400 000 friska människor för att undersöka om daglig konsumtion av multivitaminer minskade risken för dödsfall. Studien sträckte sig över en längre tid, två decennier för att få en tydlig översikt över eventuella effekter av daglig konsumtion, rapporterar Guardian.

För den senare delen av studien analyserade ett forskarteam vid National Cancer Institute data från tre stora hälsostudier om konsumtion av multivitamin i USA. Man kom fram till att multivitaminer inte gör att människor lever längre, snarare att dagligt bruk skulle kunna leda till att de dör något tidigare.

Kosttillskott kan vara skadligt

Trots att multivitaminer är populära har forskare intresserat sig för om hälsofördelarna verkligen motsvarar människors förväntningar på längre och hälsosammare liv. Medan naturligt betakaroten har visat sig skydda mot cancer, kan motsvarande kosttillskott snarare öka risken för lungcancer.

Forskare har tolkat det som att kosttillskott kan sakna viktiga ingredienser som återfinns i naturliga källor, vilket tycks motverka den goda effekten.

Forskning vid Karolinska Institutet har funnit att tillskott av C-vitamin och antioxidanter kan bidra till att sprida och påskynda lungcancer.

ANNONS

Betakaroten finns naturligt i frukter och grönsaker

Betakaroten ingår i en större grupp fettlösliga ämnen som kallas karotenoider. De innehåller bland annat pigment som ger färg åt gula, orangea och röda frukter och grönsaker.

ANNONS

Bland karotenerna finns två grupper – alfakaroten och betakaroten – som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. Av dessa två anses betakaroten vara den mest aktiva och kallas ofta för pro-vitamin A som är ett förstadium till A-vitamin.

Exempel på frukter och grönsaker som innehåller rikligt med betakaroten är bland annat morötter, mango, persiljeblad, papaya, grönkål, sötpotatis, squash och spenat.

Vitaminer bra i vissa fall

Neal Barnard, adjungerad professor i medicin vid George Washington University, menar att vitaminer är bra i specifika fall. År 2022 fann en preliminär studie bevis för att multivitaminer kan bromsa kognitiv nedgång i hög ålder. Mer forskning kommer dock behövas.

Betakaroten, vitamin C och E och zink är andra exempel på där vitaminer kan ha positiv verkan genom att bromsa upp förstadier till åldersförändringar i gula fläcken, ett tillstånd som kan leda till blindhet.

Historiskt sett räddades sjömän från skörbjugg genom att få i sig vitamin C från bland annat potatis och äpplen.

Istället för att ta multivitaminer bör vi dock hålla oss till näringsriktig mat som bland annat innehåller fibrer, samtidigt som vi begränsar mättat fett och kolesterol, menar Barnard.

Läs också:

ANNONS

Varning: Kosttillskottet som kan påskynda cancer

Expertpanel: Friska vuxna behöver inget kosttillskott

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS