News55

Vintertid: Så bemästrar du mörkret

en kvinna håller upp kaffekoppen mot soluppgången. När vi ställer om klockorna till vintertid får vil lite mer dagsljus på morgonen men mörkare kvällar och den här tidsomställningen kan göra oss trötta
När vi ställer om klockorna till vintertid får vil lite mer dagsljus på morgonen men mörkare kvällar och den här tidsomställningen kan göra oss trötta. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Natten till söndag ställdes klockorna om till vintertid och i ett jehu blev det mörkt en timme tidigare och lite ljusare på morgonen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vintertiden är egentligen normaltid och sommartid var från början ett sätt att spara energi. 

Nu ställer vi fram våra klockor en timme på våren för att vi ska få mer dagsljus på kvällen och på hösten ställer vi tillbaka dem igen för att vi ska få mer dagsljus på morgonen.

Den här tidsomställningen kan göra os trötta och hängiga, en del av förklaringen är hormonet melatonin och de mörka kvällarna, det skriver Land.

Melatonin styr vår dygnsrytm och gör så att vi blir trötta på kvällen. Under vinterhalvåret utsöndrar kroppen extra mycket av det här hormonet varför många blir extra trötta och en del även lite nedstämda.

Viktigt att få dagsljus

Nu när kvällarna blivit mörkare är det viktigt att få dagsljus på dagen. Försök gå ut i minst en halvtimme.

Vi kan inte påverka mörkret men vi måste acceptera det och vi kan påverka hur vi förhåller oss till det, vi kan exempelvis göra det mysigt hemma med fina lampor och levande ljus.

Mörker och kyla kan göra oss trötta så att vi behöver vila mer, det är normalt att inte vara jättepigg under den här märka årstiden och därför kan det vara klokt att dra ned lite på sina aktiviteter.

ANNONS
ANNONS

Rör på dig

Det är viktigt att röra på sig och en halvtimmes promenad om dagen är bra både för din kropp och för ditt psyke. För den som känner sig nedstämd är det bra med lite fysisk aktivitet.

Passa på att vara utomhus och röra på dig på helgerna eller andra lediga dagar men tillåt dig även att lata dig på soffan, se till att ha trevliga saker att se fram emot.

Kosten är också viktig för vårt humör så minska på socker, snabba kolhydrater som vitt bröd, godis och läsk och ät sådant som du blir pigg av, exempelvis avokado, baljväxter, bär, frukt, frysta ägg, fullkorn, grönsaker, keso, kvarg, kyckling, lax, nötter och rotfrukter.

Sömnen är viktig

Många upplever att det är svårare att vakna och stiga upp på vintern och Dagens PS skriver att en studie tyder på att människor behöver mer sömn under de mörka vintermånaderna.

Sömnen är också viktig, vuxna personer rekommenderas att sova mellan sex och nio timmar per dygn. God sömn ökar dina chanser att må bra även nu under den mörkaste tiden på året när vi har vintertid.

Sommartid – tidsomställningen som dödar oss

Än är det två månader kvar tills vi ändrar från sommartid till vintertid, den årliga omställningen till sommartid görs för att vi ska få mer dagsljus. Men den dödar oss – bokstavligen.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS