Än är det två månader kvar tills vi ändrar från sommartid till vintertid, den årliga omställningen till sommartid görs för att vi ska få mer dagsljus. Men den dödar oss – bokstavligen.
Mest läst i kategorin
På våren ställer vi fram våra klockor en timme för att vi ska få mer dagsljus på kvällen och på hösten ställer vi tillbaka dem igen.
Kostar i stället för sparar
Sommartid var från början ett sätt att spara energi och infördes först i Tyskland efter första världskriget. Nu ställer cirka en tredjedel av världens länder om sina klockor på våren och hösten, det skriver Business Insider.
Ny forskning tyder på att sommartiden nog inte sparar någon energi utan att den i stället kan kosta pengar.
Den amerikanska delstaten Indiana införde inte sommartid förrän 2006. En studie har funnit att människor där spenderade 7 miljoner dollar mer om året på elräkningar efter införandet av sommartid.
En annan studie visar att arbetare är mindre produktiva på jobbet när sommartid börjar.
Senaste nytt
Skadar vår hälsa
Det finns vissa bevis för att det extra ljuset på kvällen, i länder med vissa klimat, kan minska brottsligheten och öka den tid människor spenderar på motion utomhus.
Sommartiden är dock kontroversiell och enligt läkare är den skadlig för vår hälsa. I USA rapporterar sjukhus varje år en 24-procentig ökning av hjärtattacker måndagen efter att klockorna ställts om till sommartid.
En motsatt trend kan ses när klockorna ställs om på hösten, då minskar sjukhusbesöken på grund av hjärtattack med 21 procent eftersom många mår bra av att få sova en extra timme.
I Finland har forskare sett en 8-procentig ökning av ischemisk stroke under de två första dagarna efter det att klockorna ställts fram på våren.
Varför det blir så är inte klarlagt, men forskarna misstänker att det kan bero på en kombination av störd sömn, stress över att börja arbetsveckan, samt underliggande medicinska orsaker.
Stör vår sömncykel
Anledningen till att det är så dåligt för oss att ställa fram klockorna på våren är att det stör våra sömncykler och enligt American Medical Association kan det ta månader för kroppen att anpassa sig till den nya sömncykeln.
När sommartiden börjar hoppar klockan över en timme på natten och forskare uppskattar att vi på grund av det förlorar 40 minuters sömn.
Experter menar att problemet är större än bara en natt med dålig sömn. Under de närmaste månaderna efter att sommartiden börjat är våra morgnar mörkare, eftersom vi har offrat morgonljus för att få mer ljus på kvällarna.
Stör vår dygnsrytm
Människokroppen har sin egen inre klocka, en dygnsrytm som fungerar i samklang med omvärlden.
När vi utsätts för solljus frigör kroppen hormoner som ska hålla oss vakna, påskynda vår ämnesomsättning och sätta igång matsmältning och hungerskänslor så att vi får i oss energi.
På natten frigör kroppaen melatonin, ett hormon som gör oss sömniga. Då frigör även kroppen tillväxthormoner, våra minnen konsolideras och vår kroppstemperatur sjunker för att spara energi.
Att stiga upp och påbörja dagen när det är mörk stör kroppens naturliga hormonproduktion och att varje år förskjuta den ökar enligt Sleep Research Society vår risk för fetma, diabetes, humörstörningar, kardiovaskulära problem och livshotande olyckor.
En studie har funnit att sommartid kan leda till en tillfällig ökning av självmord. En annan studie har funnit att antalet bilolyckor ökar med 6 procent veckan efter att sommartid införts. Ytterligare en studie har funnit att sommartiden orsakar fler rapporter om arbetsskador.
Sommartid i EU
År 2018 lades ett förslag om att avsluta de årliga tidsomställningarna inom EU.
Europaparlamentet röstade för att systemet ska avskaffas 2021, tidsomställningarna fortsätter dock tills ett slutgiltigt beslut har fattats.
För att lagstiftningen om att avskaffa tidsomställningarna ska kunna antas måste rådet och Europaparlamentet vara överens.
Sommartid påverkar både vår hälsa och vårt beteende
Sommartid kan störa våra inre kroppsklockor och göra att vi får svårare att sova. Nu visar en ny studie att den också kan påverka vårt beteende.