News55

Att äta och tänka i tystnad ger själen ro

Artikelbild
S swan swims on the lake Starnberger See in the village Seeshaupt nrst Munich, southern Germany, during sunrise on Wednesday, April 7, 2010. (AP Photo/dapd, Christof Stache)
Lena Adelsohn Liljeroth
Lena Adelsohn Liljeroth
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 mars 2018

Nyligen hade jag glädjen att vara med och dela ut ett nyinstiftat pris till Sveriges bästa samtalsvänliga restaurang. Utmärkelsen gick till Tennstopet i Stockholm, en krog med anor från 1800-talet. Varma och ombonade lokaler utan musik men med gardiner, mattor och dukar som bidrar till en behaglig ljudnivå. Kommentarerna på Facebook visar att vi valde rätt!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är nu drygt två år sedan vår grupp matro.nu bildades, med målet att få alla dessa restaurangguider att inte bara belöna mat, trendig inredning och bra service – utan även god akustik.

Det har gått så där …

      LÄS MER: Läs för ditt barnbarn – det ger dem försprång livet ut!

Därför fick vi göra det själva! Vår sajt på nätet har fått in – och kunnat ge – många tips på samtalsvänliga krogar och caféer runt om i Sverige. Men fortfarande är det sällsynt att de restaurang- och barguider som finns i tidningar och magasin, kommenterar ljudnivåerna på landets krogar. Är det bara unga ”testare” som skickas ut? Pröva i så fall med 55-plusare nästa gång!

Uppmuntran har vi däremot fått från bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, som informerat sina medlemsföretag om vårt arbete, liksom om ljudabsorbenter och andra hjälpmedel. De har köpt argumentet att många potentiella gäster faktiskt vänder i dörren när de möter hårt avskalad inredning och skrällande musik.

Hotell- och restaurangfacket har å andra sidan varit totalt ointresserat av våra försök att få med dem i arbetet. Visst är det märkligt! Det är ju ändå deras medlemmar som jobbar i oväsendet och som riskerar huvudvärk och tinnitus.

Men kanske är det så enkelt som att branschen går bra och många får jobb, så varför anstränga sig?

Det är klart att det inte ska vara knäpptyst på krogen. Men jag är inte den enda som tror att tystnad ändå kommer bli allt mer efterfrågad, just därför att den är så sällsynt. Vi är ständigt omgivna av ljud, egna och andras. Motorbuller, fläktar, musik – i hissar, affärer och vänthallar – ringande mobiltelefoner, skrammel och skrap.

ANNONS

Är vi rädda för tystnaden, för våra egna tankar?

Skogen och naturen har en läkande effekt och om detta forskas det på många håll. Men lika besvärligt som det kan vara att finna en lugn krogmiljö, lika svårt börjar det bli att hitta tysta platser utomhus.

       LÄS MER: Hemligheten bakom 40 års äktenskap som ingen trodde på

Staffan Hygge, professor i miljöpsykologi på Högskolan i Gävle, hävdar att det inte finns några tysta platser kvar i södra Sverige, inte ens nattetid. Naturens egna ljud som fågelsång och sus i träden har svårt att tränga igenom. Ljudmiljöcentrum i Lund forskar också kring ljud och kartlägger hur landets kommuner arbetar med så kallade tysta områden. Det positiva här är att intresset ökar på många håll.

När min hjärna och kropp ibland har gått på höga varvtal, har jag åkt iväg på korta retreater. Ett par dagar i tystnad tillsammans med andra, som har gjort underverk.

Första gången kändes det otroligt märkligt att äta under tystnad, sitta tillsammans, inte lyssna på radio eller ens läsa någon bok eller tidning. Bara vara – tyst och stilla. Då, den första gången, fasade jag för nattens alla tankar, att jag skulle stirra ut i mörkret och inte kunna fly till radion eller en bok. Men jag somnade ovaggad och vaknade inte förrän nio timmar senare. Lycklig, nästan lite hög!

När jag förbereder maten hemma lyssnar jag gärna på hög discomusik. Dansar med, skär tomater i takt och dukar till Gloria Gaynor och Roxette. Men själen vårdas bäst i tystnad.

 

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS