News55

Därför ska du hålla koll på din tunga

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 08 sep. 2022

En frisk tunga har en rosa färg med en tunn, vit beläggning men ibland bildas ett tjockare täcke som är bra att kolla upp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oftast har tungan en ljusrosa färg med små upphöjda knottror och en tunn, vit beläggning men ibland kan den förändras och det bildas en tjockare, vit beläggning. I allra flesta fall är detta helt ofarligt och kan enkelt behandlas men i vissa fall kan det vara tecken på något allvarligare, enligt sajten Måbra.

Bakterier, mat och döda hudceller kan fastna mellan papillerna på tungan och det kan uppstå när man ätit dåligt, druckit för lite vätska eller glömt borsta tänderna, då kan beläggningen uppstå men det kan också vara ett tecken på infektion eller i allra värsta fall vara muncancer. 

Det finns några andra orsaker till vit tunga som till exempel syfilis, Leuplaki som är ett annat tillstånd som kan vara ett förstadie till cancer men även kan vara resultat av olika, ärftliga sjukdomar. Oral lichen planus som är en autoimmun sjukdom och så muncancer som är väldigt ovanlig men ter sig också som vita fläckar på tungan och där alkoholmissbruk, cancer i släkten eller HPV-virus kan öka risken. 

Men det finns sätt att bli av med din vita beläggning. Att borsta tänderna två gånger om dagen, gå till tandläkaren regelbundet, avstå tobak, hålla eventuell diabetes under kontroll och avstå från mediciner som ger muntorrhet som biverkning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS