News55

Därför ska du hålla koll på ditt blodtryck

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 juli 2022

Många lider av högt blodtryck, något som kan vara livsfarligt för hälsan. Här ger läkarna rådet som kan förebygga sjukdom och förlänga ditt liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mörkertalet, hur många som egentligen lider av högt blodtryck är stort i Sverige.  Cirka 1,8 miljoner svenskar har för högt blodtryck.

– Det är den främsta riskfaktorn för att drabbas av olika hjärt-kärlsjukdomar. Oftast är det när man drabbas av stroke eller hjärtinfarkt som ett för högt blodtryck upptäcks. Därför är det viktigt att man regelbundet går och kollar blodtrycket, säger Per Svensson, docent och överläkare i kardiologi vid Södersjukhuset, till Aftonbladet Hälsa.

Ofta vet man inte om att man har högt blodtryck och att det frestar på kroppens olika organ. Vid upptäckt rekommenderas i första hand en förändring av livsstilen.

– Det handlar om att försöka gå ner i vikt, sluta röka och snusa och minska på stressen. Man har också i studier sett att ett minskat saltintag ger effekter på blodtrycket.

Det är läkare som avgör om det bör sättas in läkemedel eller om det räcker med livsstilsförändring. Om man har ett tryck på över 150 bör det sättas in läkemedel omedelbart.  

­ – Det beror på hur högt blodtrycket är, men även vilka andra riskfaktorer man har som ålder, kön, ärftlighet och kolesterolvärde. Men även rökning, diabetes, övervikt samt om man redan har etablerad hjärt-kärl- eller njursjukdom räknas in, säger Martin Magnusson, professor i kardiologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus. 

Precis som med många andra sjukdomar så är träning ett bra sätt att förebygga högt blodtryck.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS