News55

Expert: Så håller ni kärleken vid liv

Artikelbild
Det finns många användbara tips att ta till för att vårda relationen. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 22 feb. 2023

Lever du i en lång relation som kanske bara rullar på? Expert delar med sig av sina bästa tips när det gäller att hålla kärleken vid liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att aktivt arbeta med att inte ta varandra för givet kan göra en enorm skillnad för relationen, skriver tidningen MåBra som intervjuat Kalle Norwald, sexolog och psykoterapeut som även anlitas som expert i teveprogrammet Gift vid första ögonkastet.

Med en långvarig relation kommer trygghet och förhoppningsvis en fördjupad kärlek. Men det finns även en fara att man långsamt börjar ta varandra för givet och inte längre ser varandras kvaliteter.

Men detta går både att förebygga, och även ändra på, om vi hamnat där, menar Kalle Norwald.

En viktigt del i det är att aktivt välja att fortsätta att vara tillsammans – och att påminna sig själv att man är i realtionen för att man vill och trivs med det.

Små gester och stor skillnad

– Sen kan man förstås visa det genom att visa uppskattning gentemot sin partner. Det kan vara alltifrån en kram till en chokladask eller att plocka ur diskmaskinen även om det inte är din tur, säger Kalle Norwald.

Han menar att man kan frestas att tro att kärleken och relationer är något som sköter sig självt. Men precis som allt annat kräver det en medvetet insats.

Dock behöver relationsarbete inte vara något jobbigt, menar han.

ANNONS

Vi behöver ställa krav på oss själva och på vår relation, det är inget negativt. Detsamma gäller med att sätta gränser, förklarar han.

ANNONS

Väcka uppskattning

Efter många år ihop finns det risk för att vi tar varandra för givna.

– Vissa stunder behöver vi kunna ta varandra för givet, för att det också ska finnas trygghet, det är när det blir en vana och ett mönster som vi inte kommer ur som det blir fel.

Ett tips från Kalle Norwald, som motverkar detta, är att väcka uppskattningen för din partners positiva sidor och öva på att känna tacksamhet. Detta är något som man kan göra för sig själv. Han menar att huvudsaken är att man själv blir medveten och ser det, sedan kan man kommunicera det.

Att ha ett bra och tillåtande samtalsklimat emellan sig är också en viktig del. Likaså att inte glömma bort sig själv i tvåsamheten, både för oss själva och för förhållandets skull.

– Det är den längsta relationen vi har i livet, det är därför viktigt att vårda och visa uppskattning till sig själv, säger han till MåBra.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS