News55

Här är smarta knepet för bättre nattsömn

Artikelbild
Tvingas du lämna sängen en eller flera gånger per natt för att gå upp och kissa? Det är ett vanligt problem, men det finns hjälp att få. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 05 juni 2023

Ett äldreboende i Stockholm har kommit på ett smart knep för att de boende ska få bättre nattsömn. Det har varit lyckat, så förhoppningen är att metoden ska sprida sig i landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medarbetarna har infört morgonrockar som klädsel som en del av kvälls- och nattrutinerna, framgår av ett pressmeddelande.

Många äldre har sömnsvårigheter och det går ut både över hälsan och välbefinnandet. De som drabbas av demenssjukdom kämpar ofta med begreppet tid, det är många gånger särskilt utmanande under natten. Genom att skapa en känsla av natt och att det är dags att sova har medarbetarna som jobbar natt börjat bära morgonrockar.

– Vi skapar en mer lugnande och familjär miljö för de boende, som hjälper dem att komma till ro och ger en förbättrad sömnkvalitet, säger Veronique Annink, verksamhetschef vid äldreboendet Attendo Ljung.

Stor skillnad

Hon konstaterar vidare att det varit en liten förändring, och att morgonrocksmetoden inte krävt några större investeringar, men effekterna har gjort stor skillnad. Även användandet av sömnmedicin och därmed också fallrisken har minskat.

– Det har varit fantastiskt att se hur en så enkel förändring kan ha en så stor positiv effekt på de äldres sömn. Vi hoppas att fler äldreboenden kommer att ta efter denna metod och att fler äldre kan få en god nattsömn. Tillsammans med andra rutiner som att dricka kvällste och lyssna på lugn musik skapas en avkopplande atmosfär före sänggåendet, förklarar Veronique Annink.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS