News55

Ny studie - Så kan man upptäcka cancer

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 20 juli 2022

En ny, revolutionerande rapport visar att detta djur kan upptäcka svår sjukdom via sitt doftsinne.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en studie som publicerats i Science Focus rapporteras det att den svarta slavmyran kan upptäcka cancerceller genom lukt. Det var 35 myror som tränades genom att placeras i en skål, en och en med en lösning med cancerceller i den ena och neutralt prov i den andra, uppger Aftonbladet Hälsa.

De myror som gick fram till provet med cancerceller fick en sockerlösning och de fortsatte att gå fram till cancerprovet även efter att belöningen togs bort. Myrorna var snabba på att lära sig. Det tog bara 30 minuter för dem att lokalisera doften, vilket är fortare än för hundar som också kan tränas upp för att lukta sig till cancer.

– I nästa steg fick myrorna träna på att känna igen två olika typer av bröstcancerceller. Precis som i första försöket fick de sockerlösning i samband med den ena cancertypen. Efter en kort träning lyckades de skilja mellan de båda sorterna.

­– Men människokroppen består inte bara av en sorts celler utan massvis. Vi behöver undersöka om myrorna klarar av att skilja mellan en hel organism med cancer och en utan. När det är gjort kan vi testa på människor, säger Baptiste Piqueret, en av forskarna bakom studien till tidningen Science Focus.

Däremot kommer man inte att låta myror krypa på patienter utan låta dem få lukta på svett eller urin från de drabbade.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS