News55

Otrendig träning – här växer rörelsen bortom gymmen

träning
Viljan startades för att komma undan från machokulturen och priserna på majoriteten av alla gym. (Foto: Robert Kneschke Images och Alexa Popovich Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 21 maj 2025Publicerad: 21 maj 2025

I Hägersten möts deltagare varje vecka för att lyfta klot och bygga styrka. För att ha en träning utan gymmens machokultur och dyra inträden.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag kommer hit efter jobbet, vet aldrig vad som ska hända förutom att jag kommer att få ta i och bli svettig”, säger Hedda Svenblad till DN.

Hon är en av kärnmedlemmarna i Viljans Träningsklubb i Hägersten. Gruppen ses en gång i veckan på en gräsplätt mellan trevåningshusen i området – i ur och skur, året om. 

Träningen sker under enkla former, utan musik, speglar eller glänsande maskiner. 

Det är deltagarna själva som håller i passen, plockar fram redskapen och inspirerar varandra.

MISSA INTE: Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige (E55)

För att undvika kommersialisering av träning

Viljan har inga aktieägare, inga reklamskyltar och inget vinstintresse. Föreningen startades i Malmö 2011 som ett svar på vad initiativtagarna upplevde som en växande kommersialisering av träning. 

Träning hade blivit dyrt, exkluderande och ofta fokuserat på yta snarare än rörelseglädje. I dag finns grupper i flera svenska städer.

ANNONS

MISSA INTE: Vedervärdigt: Giftiga kemikalien PFAS i precis allt vi äter och dricker

ANNONS

En motrörelse växer fram

På gräsmattan i Hägersten använder deltagarna framför allt kettlebells – järnklot med handtag. Övningarna varierar, men är alltid funktionella och anpassningsbara. Den som vill ta det lugnt gör det. Den som orkar pressa sig får göra det. Alla är välkomna, oavsett bakgrund, erfarenhet eller fysisk form.

“De köper gymkort, men använder det aldrig. Jag var också lite sådan, innan jag hittade sådana här sammanhang”, säger Stina Johansson till DN. 

Hon beskriver Viljan som en träningsform där det sociala är minst lika viktigt som det fysiska. Man hjälps åt att bära utrustning, peppar varandra under passen och stannar ofta kvar en stund efteråt.

Träningskulturen på många gym har länge präglats av ideal som inte alla känner sig hemma i. Speglar, höga ljudnivåer och en ibland tyst norm om hur man ska se ut eller bete sig. Det är just detta Viljan vill bort ifrån.

MISSA INTE: Svenskarna ska lära av danskarnas konsumtion av fullkorn

Träning med låga trösklar

ANNONS

Föreningens struktur gör att kostnaderna hålls nere. Medlemsavgiften är låg, passen hålls ofta utomhus eller i enklare lokaler, och deltagarna delar på ansvaret. Det är en modell som väckt intresse – inte minst under senare år då priserna för gymkort har ökat kraftigt.

“Att träning blivit så dyrt är orimligt”, säger Hedda Svenblad.

Hon betonar att den som inte har pengar över i månaden lätt hamnar utanför. Många av dem som hittat till Viljan vittnar om att det var just enkelheten och tillgängligheten som gjorde att de vågade prova. Och stannade kvar.

I en tid när allt fler lever stillasittande liv – något som enligt Folkhälsomyndigheten kostar samhället miljardbelopp varje år – blir initiativ som Viljan mer än bara alternativ träning. Det blir folkhälsa i praktiken.

Träningarna är viktiga för många för att få rörelse i sitt liv. (Foto: Robert Kneschke Images)

Från Malmö till Stockholm

Idén föddes i Malmö, men har tagit sig vidare till andra delar av landet. I dag finns grupper även i Göteborg och Stockholm. 

Tillväxten sker sakta, men organiskt. En medlem som flyttar till en ny stad drar igång en ny grupp. Någon annan tar över ett pass, en tredje tar ansvar för ekonomin.

ANNONS

“Tre-fyra personer räcker. Bestäm vad ni vill göra. Vill ni springa på torsdagar, spring på torsdagar och berätta om det. Då kommer andra bli nyfikna och vilja haka på”, säger Marco Vega, en av grundarna, till tidningen. 

Träningen är en del av grannskapet

I Hägersten har Viljan blivit en självklar del av grannskapet. Varje vecka bärs kloten fram från ett källarförråd, gräset blir upptrampat och svetten rinner. 

Men här finns också något som många saknar i dagens individualiserade träningslandskap – gemenskap.

“För mig har det blivit ett sammanhang som jag inte visste att jag behövde”, avslutar Stina Johansson till tidningen. 

Läs mer om ekonomi:

Vad kostar egentligen ny kärnkraft Sverige?

Så lurar de dig på resan – vanliga bedrägerier i nio storstäder

ANNONS

Paradiset i kris – thailändska ön närmar sig bristningsgränsen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS