News55

Så kan ofrivillig ensamhet motverkas

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 sep. 2023

Allt fler äldre lider av ofrivillig ensamhet, något som kan leda till både psykisk och fysisk ohälsa. Seniorboenden kan vara ett sätt att bryta isoleringen och öka tryggheten för äldre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många äldre upplever ofrivillig ensamhet och var tionde person över 75 år anser att ensamhet påverkar deras mående negativt, rapporterar Socialstyrelsen. Ensamhet kan leda till försämrad livskvalitet och psykisk ohälsa som depression och ångest.

En typ av boende som blir allt mer populärt bland Sveriges äldre är seniorboende. Där skapas möjligheter för sociala sammanhang vilket kan bidra till att minska isolering och ensamhet.

Boendeformen riktar sig till personer över en viss ålder, vanligtvis över 55 eller 65, och är ofta utformade med hänsyn till äldres behov. Det kan exempelvis vara lägenheter utan trösklar, med hissar eller öppen planlösning, så att personer med rullator kan röra sig enklare i sitt hem. Många av dessa boenden har även gemensamma ytor, just för att motverka ensamhet.

“Gemenskapen har räddat dem”

En som vet hur det är att leva med ofrivillig ensamhet är Linnea, 80 år. Hon förlorade sin man och efter att hon genomgått flera knä- och höftoperationer förlorade hon även en del av sin rörelseförmåga. Linnea drabbades av sorg, ensamhet och depression. Men med hjälp av sin dotter kunde hon ändra sin situation till det bättre och bryta ensamheten.

– Min dotter tyckte det vore bra om fler än hon besökte mig, att jag behövde mer stimulans, så hon kontaktade Röda Korset. Först kom det en person men vi fungerade inte riktigt ihop, sådant är viktigt. Men sedan kom Birgitta och det har funkat otroligt bra, berättar Linnea för Röda Korset.

Linnea tog även ett annat viktigt beslut för sitt mående – hon flyttade.

– Min flytt till ett seniorboende har också hjälpt mig. Här är vi några som träffas varje dag klockan 15 – om man vill. Känner jag för det går jag på träffarna. Jag är även med i en bokcirkel. Många boende här säger att gemenskapen har räddat dem, om de inte bott här vet de inte hur de skulle klarat sig.

ANNONS

Brist på seniorbostäder hindrar äldre

Det är dock inte helt enkelt att flytta till ett seniorboende. I åtta av tio kommuner är det brist på bostäder som är anpassade till äldre, visar en ny kartläggning. En tredjedel av kommunerna, 27 procent, har inte en enda seniorbostad.

– En god tillgång på senioranpassade bostäder ger äldre ett tryggare boende och minskar risken för ofrivillig isolering. Samtidigt är seniorbostäder en nyckel för att öka rörligheten på bostadsmarknaden, så att fler människor i alla åldrar kan byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS