News55

Så ska ensamhet minska bland seniorer

Artikelbild
Allt fler äldre lider av ofrivillig ensamhet, något som kan ha förödande effekter både för den fysiska och psykiska hälsan Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 15 maj 2023

SPF Seniorerna hoppas kunna bryta många äldres ensamhet och isolering med ett nytt verktyg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt fler äldre lider av ofrivillig ensamhet, något som kan ha förödande effekter både för den fysiska och psykiska hälsan. Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) är var tredje person som är 65 år och äldre, ensamboende, rapporterar TV4 Nyhetsmorgon.

Föreningen SPF Seniorerna arbetar för att bryta och motverka isoleringen bland äldre och tillsammans med medlemmen Eréne Svensson har de nu skapat en app för just detta ändamål.

Appen heter “Mötesglädje” och med den kan man chatta, ringa och hitta evenemang att gå på. Det finns även grupper i appen där man kan hitta likasinnade personer.

Behöver inte vara märkvärdigt

– Det kan ju handla om så enkla saker som att man träffas och tar en promenad eller tar en fika någonstans. Märkvärdigare än så behöver det inte vara, säger Eréne Svensson till Nyhetsmorgon.

Hon har själv hittat en vän i Spanien genom appen.

– Vi pratade i en timme och 40 minuter och blev vänner på Facebook. I somras gifte de sig och jag kunde se deras bröllopsbilder. Väldigt trevligt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS