News55

Se upp! Då kan du bli flintskallig

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 07 juni 2022

Det är inte helt ofarligt att din hårbotten kliar. Om man har otur kan det ge allvarliga konsekvenser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är vanligt att människor lider av torr hy, både på kroppen och i hårbotten, speciellt under vinterhalvåret då luften blir torrare. Ofta kan kliandet i hårbotten bero på för mycket fett i skalpen.

­– I skalpen finns en liten svamp som heter malassezia furfur. Varje hårsäck har en liten talgkörtel som är kopplad till hårsäcken, som smörjer hårstrået med fett när det växer ut. Den lilla svampen, som också finns i hårsäckarna, äter inte hela skalpfetterna utan klyvs i två delar – äter ena halvan, men lämnar omättade fettsyror. Det är väldigt irriterande för skalpen för de har en enorm förmåga att penetrera genom hudens barriär och skapa en inflammation som ger dels ökad fjällning, dels klåda, säger Lars Norlén, docent och överläkare på hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, till Aftonbladet Hälsa.

Tipset är att tvätta håret varje dag med vanligt schampo men om besvären består efter tre veckor bör man uppsöka läkare då det finns sjukdomar som är ärrbildande och inflammationer som kan skada hårsäckarna, kallad ärrbildande alopeci som kan göra att hårsäckarna dör.

– Problemet är att det kan gå väldigt snabbt. En majoritet av patienterna upplever att de har sökt för sent. Du kan inte själv skilja på vad som är vanlig mjällklåda och klåda som är på grund av en allvarlig sjukdom i skalpen, som ger ärrbildning. Vi på Karolinska träffar ofta folk som skickats hit via remisser från husläkare som sett att något är galet. Men problemet är att många avfärdar det och inte skickar remisserna förrän det gått flera år. Och då är det kört. Då har det blivit stora, kala partier. En ärrbildande alopeci kan förstöra skalpen på tre månader om man har otur, fortsätter han.

Men det är relativt enkelt för hudläkare att skilja på inflammation som ger ärr eller inflammationen med bara för mycket fett i hårbotten. 

–  Det finns andra orsaker som är potentiellt mycket allvarligare, det vill säga permanent håravfall som ser helt onaturligt ut. Där måste man höja en varningflagg. Ärftligt håravfall ger sällan någon klåda. Men man kan ju ha både klåda och ärftligt håravfall.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS