News55

Siw Malmkvist: Så håller jag mig pigg

Artikelbild
Siw Malmkvist har sina vardagsknep för att hålla sig igång. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 06 dec. 2022

Schlagerikonen Siw Malmkvist har en livsenergi och utstrålning som få. Snart fyller hon 86 och avslöjar hemligheterna bakom sin vitalitet och goda hälsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hon har en 60 år lång karriär bakom sig och en låtskatt på över 600 låtar och var den första svenska artisten som kom in på amerikanska Billbordlistan. Siw Malmkvist har även tävlat i Eurovision Song Contest och är invald i Swedish Music Hall of Fame. Dessutom har vi sett henne i betydelsefulla roller inom teater, tv och film. Och hon håller alltjämt igång, så sent som i somras kunde vi till exempel se henne på scenen i Allsång på Skansen.

Siw Malmkvist utstrålar pigghet och livslust. På nyårsafton fyller hon 86 år och i en intervju med Kurera berättar hon om sina hemligheter och knep som gör att hon håller igång.

Varje morgon väcker hon kroppen till liv med stretch-övningar, men hon är dock försiktig med att kalla det för yoga.

Morgonrutiner

– Nej, då skrattar min dotter som är yogalärare. Men det är en sorts yoga kan man säga, min yoga. Det är rörelser som jag alltid har gjort, som ett program. Tänk dig en katt som sträcker ut hela kroppen när den vaknar. Jag måste helt enkelt göra det, berättar Siw Malmkvist, vilket uppmärksammas i Femina.

Hon tror också att mycket handlar om kosten och att hon ätit bra genom livet, vilket hon har med sig från en tuff ekonomisk uppväxt och en syskonskara om sju barn. Det blev mycket egenodlade grönsaker och rotsaker och det har Siw Malmkvist hållit fast vid.

ANNONS

Skippar “skräpmat”

– Jag tror att jag större delen av mitt liv har ätit ”rätt”. Och jag har heller aldrig vräkt i mig mat. Vi åt mycket rotfrukter, som far odlade själv i en kolonilott. Och mycket fisk, torsk var så billigt på den tiden. Det fanns en fiskargumma som kom med en ”rullebör”, en skottkärra, med fisk som hon sålde, säger hon i intervjun där hon även berättar att det blir mycket vegetarisk mat och att hon inte har något sug efter “skräpmat”.

ANNONS

Hon är mycket rörlig och sällan stillasittande.

– Från det att jag kliver ur sängen, så sitter jag aldrig still. Förutom vid frukosten då jag brukar lösa två korsord vid bordet. Men sedan är jag i gång. Vi har ganska stor lägenhet så jag går väldigt mycket här hemma. Plockar och donar, hela tiden är det något jag ska göra, konstaterar hon.

Siw Malmkvist är även bra på att se till att finna glädje i livet, bland annat genom att lösa korsord och att måla med akvarellfärg.

Dessutom ser hon till att stanna upp varje gång hon möter en förskoleklass ute på stan. Dels för att de är så gulliga och dels för att barnskratt är något av det bästa Siw Malmkvist vet, skriver tidningen.

Hon är ödmjukt tacksam över hälsan och tar den inte för givet.

–  Man vet aldrig hur nästa vecka ser ut, säger hon.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS