News55

Studie: Detta sänker blodtrycket naturligt

Här blir det dubbelt så dyra patientavgifter
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 20 okt. 2022

Det finns en koppling mellan att äta mycket av en viss sorts livsmedel och att sänka blodtrycket. Det visar ny forskning, skriver tidningen MåBra.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Fler än var femte person i Sverige och drygt hälften av alla 65-åringar lever med högt blodtryck, och detta är en stor riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Nu visar ny forskning på en koppling mellan hög konsumtion av frukt och lågt blodtryck.

— Vår studie har fokus på sambandet mellan fruktkonsumtion och blodtryck uppmätt i hemmet, som det ännu inte finns så mycket kunskap om. Resultaten visar att såväl äpplen och päron som citrusfrukter ger ett signifikant samband, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet, till MåBra.

Det framkom att hög fruktkonsumtion, oavsett typ av frukt, kopplades ihop med signifikant lägre systoliskt blodtryck uppmätt i hemmet. Även när blodtrycket mättes på mottagningen sågs ett samband mellan hög fruktkonsumtion och lägre blodtryck.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
ANNONS