Det finns en koppling mellan att äta mycket av en viss sorts livsmedel och att sänka blodtrycket. Det visar ny forskning, skriver tidningen MåBra.


Mest läst i kategorin
Fler än var femte person i Sverige och drygt hälften av alla 65-åringar lever med högt blodtryck, och detta är en stor riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Nu visar ny forskning på en koppling mellan hög konsumtion av frukt och lågt blodtryck.
— Vår studie har fokus på sambandet mellan fruktkonsumtion och blodtryck uppmätt i hemmet, som det ännu inte finns så mycket kunskap om. Resultaten visar att såväl äpplen och päron som citrusfrukter ger ett signifikant samband, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet, till MåBra.
Det framkom att hög fruktkonsumtion, oavsett typ av frukt, kopplades ihop med signifikant lägre systoliskt blodtryck uppmätt i hemmet. Även när blodtrycket mättes på mottagningen sågs ett samband mellan hög fruktkonsumtion och lägre blodtryck.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.