News55

Undvik att ditt gråa hår gulnar i solen

En kvinna med långt grått hår. Grått hår är vackert, men för att det inte ska missfärgas behöver du ta hand om det, här är några skötselråd
Grått hår är vackert, men för att det inte ska missfärgas behöver du ta hand om det, här är några skötselråd. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Visst kan det vara riktigt snyggt med grått hår, men eftersom det saknar det skyddande färgpigmentet melanin är det ofta torrt och skört och kan behöva skyddas i solen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grått hår kan lätt få gula skiftningar när det utsätts för sol och bad, ju vitare ditt gråa hår är, desto mer skillnad gör det, skriver Femina.

De här skiftningarna kan göra att håret nästan ser smutsigt ut så här är några tips från Feminas skönhetsredaktör på vad du kan göra för att undvika att ditt hår drabbas.

Tillför fukt

Det hjälper att regelbundet göra inpackningar med mycket fukt eftersom ett hår som är väl återfuktat bättre står emot yttre påfrestningar än ett torrt hår.

Om ditt hår redan har blivit lite gult kan ett silverschampo, ett silverbalsam och en inpackning som fyller på med violetta pigment tillfälligt dämpa det gula och ge ditt hår en kallare ton.

Håret kan även missfärgas av klor från en pool eller från mineraler i en sjö, men även från vattnet i duschen där du är på semester.

Det beror på att grått hår är skört och lätt suger åt sig olika ämnen. Du kan bli av med oönskade missfärgningar med hjälp av ett detoxschampo.

Detoxschampo

ANNONS

En del detoxschampon kan dock vara väldigt kraftfulla så leta gärna efter ett som är lite mildare så att du inte får mer problem med ditt hår.

Det kan också vara bra att använda solskyddsprodukter för håret, det finns i olika produkter för styling och vård, som mist, mousse och spray-in-balsam.

Sist, men inte minst, ett enkelt sätt att skydda ditt hår från direkt solljus är att skaffa en solhatt som skyddar ditt hår när du är i solen.

Förutom att grått hår är skört är det också ofta lite tunnare, varför du kan bränna dig i hårbotten och eftersom huden i hårbotten är extra tunn kan du få soldkador.

Det är alltså även viktigt att skydda huden i hårbotten, det kan du göra med en mist med solskyddsfaktor, eller med din hatt.

Expert: Så skyddar du ditt gråa hår i solen

Solen och ljuset är efterlängtat. Men det sliter också på håret. Här kan du läsa tips från en expert hur du skyddar grått hår på sommaren.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS