News55

Artur Ringart: "Blev en ögonöppnare för mig"

Artur Ringart
Artur Ringart klurar ut nya slangord och fördömer rötäggen som förstör nöjet med att gå och titta på allsvensk fotboll. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 25 okt. 2024Publicerad: 25 okt. 2024

Det gäller att hänga med. Det gäller att vara med i matchen trots att man är en riktig boomer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mitt åttaåriga barnbarn Noah gjorde mig uppmärksam på de nya svenska slangorden häromdagen.

Han visade mig en kort filmsnutt på Youtube med Gunilla Bergströms figur Alfons Åberg. Det är skådespelaren Björn Gustafson som läser texten i alla Alfons Åberg filmer, men med hjälp av AI har man förändrat texterna och innehållet i Björn Gustafsons uppläsning.

Så här låter det på Youtube: ”Alfons är jävligt grisch för han har mjuat hela morgonen”.

Jag kan villigt erkänna att jag förstod absolut inget av vad som menades. De nya orden var helt främmande för mig. Men efter viss efterforskning kom jag fram till följande:

Alfons känner sig väldigt elegant/lyxig för han har ägnat morgonen åt att se så smal ut i ansiktet som möjligt (pressat tungan mot gommen för fotografering i mobilen för en bild att lägga upp på nätet).

Eller så här: ”Var det ikväll du skulle rizza upp en gyatt Alfons?” Översatt blir det : Var det ikväll du skulle ragga upp en kurvig tjej med stor bak, Alfons?

De här filmklippen med de nya slangen som Alfons Åberg använde blev ögonöppnare för mig. Man måste ständigt vara nyfiken och vaken för att hänga med trots att jag är en boomer ( gammal man – från 55 år är man en boomer). Kan också stå för sur gammal gubbe.

Dagens programledare i TV och radio har fått direktiv att de måste vara mer personliga när de talar till folket. Problemet är bara att de inte har förstått vad som är personligt och vad som är privat. Oftast är de just privata i sina samtal till oss lyssnare eller tittare.

ANNONS

Jag bryr mig inte om ifall de har en blommig flanellpyjamas, att deras hund har lärt sig att bli rumsren eller att de misslyckades med sitt senaste bak. Jag är totalt ointresserad av de här privata utläggningarna och vore tacksam om jag slapp höra dem.

Personlig kan man vara i sitt språkbruk och i sitt tilltal till lyssnarna/tittarna. Per Eric Nordquist som arbetade på Sveriges Radio i Örebro hade en personlig stil. Han tilltalade alla lyssnare med – du. ”Nu ska du får höra en melodi med…” Och så vidare. Genom att konsekvent alltid tala till lyssnarna med du blev han personlig.

Det är genom språket, sina ord, sitt sätt att uttrycka sig man kan vara personlig.

Bengt Grive, legendarisk sportkommentator, blev personlig genom att skapa nya namn på färger när han kommenterade konståkning. Eller radiomannen Bertil Perrolf i sitt sätt att beskriva olika arbetsmiljöer och fikarum i programmet ”Skivor till kaffet”.

Och så har det varit stök på en derbymatch i fotboll igen. Det är märkligt att fotbollen inte tycks kunna lösa sina egna problem. Det går inte att skylla på det allmänna samhällsklimatet.

En fotbollsmatch är en sluten tillställning där arrangörerna har ett ansvar som de uppenbarligen inte klarade av. Polisen tvingades att bryta matchen mellan Hammarby och Djurgården för att publikens och spelarnas säkerhet inte kunde garanteras.

Det är förbjudet med maskerade individer på matcherna. Det är också förbjudet med smällare och bengaler. Men ingen tycks bry sig om att förbuden ständigt överträds. Problemen fortsätter.

Jag tycker att polisen gjorde rätt som bröt derbymatchen. Jag tycker också att det måste finnas en konsekvens av en bruten match.

ANNONS

Inom ishockeyn förekommer inte pyroteknik på samma sätt. Skälet är att matcherna spelas inomhus och tänder man bengaler där rökfylls hallen och den måste utrymmas. När hallen är vädrad kan matcherna färdigspelas inför tomma läktare. Det är ett sätt att hantera läktarproblemet på.

Ett annat är att identifiera individerna som förstör och på allvar stänga dem ute från alla matcher. Jag är övertygad om att klubbarna vet vilka det är bland deras fans som ställer till med problem..

Jag hoppas nu att TV4 och Telia som har säkrat rättigheterna till fotbollsallsvenskan från 2025 i sina avtal har en klausul där klubborna avkrävs skadestånd om inte matcherna fullföljs som planerat, utan avbrott.

Själv har jag slutat att gå på derbymatcher för länge sedan. Det är för lite fotbollsfest och för mycket hat, tycker jag. Med hopp om att alla inser att det är bättre att heja och lyfta fram sitt lag än att hata sina motståndare.

Läs även: Artur Ringart om judehat och rimliga pensioner News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS