News55

Artur Ringart: Pinsamt på Allsången

Allsång
Överlag berömmer Artur Ringart Allsång på Skansen, men "mellansnacken och lustigheterna har varit pinsamma", tycker han. (Foto: TT / montage)
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 16 aug. 2024Publicerad: 17 aug. 2024

Sommaren är snart slut. Ett handfast tecken på det är att Allsången på Skansen är över för den här säsongen. Jag har tittat på en del av programmen. Jag tycker att husbandet har varit suveränt. Pernilla Wahlgren är en duktig och proffsig programledare, men…mellansnacken och lustigheterna har varit pinsamma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är svårt att vara rolig och lyckas man inte blir fallet högt. Det har varit många gånger då jag har tyckte att en rakare presentation och inget försök till lustigheter hade varit bättre. Och vissa inslag borde aldrig ha sänts. De fungerade helt enkelt inte.

Inte lätt att vara spexig

Det är som sagt svårt att vara rolig och man ska ha respekt för det. Respekt har jag för Henrik Dorsin. Han var rolig under sitt framträdande på Allsången. Jag kommer att nynna hela hösten på hans ”Det löser sig med Blåbärspaj” från nya revyn.

OS är slut. För min del blev det många OS-timmar framför TV:n. Ett bestående minne blev bordtennisherrarna Truls Möregårdh, Anton Källberg och Kristian Karlssons framgångar. Jag har lättare att identifiera mig med dem. I min ungdom spelade nästan alla pingis. Antingen vid ett bord i gillestugan eller på bordet i köket. Vi hade till exempel fort-palissader från vår lek med cowboys och indianer som nät.

Truls skruv i OS-finalen historisk

Mycket rundpingis blev det. Jag kan därför fascineras av den snabbhet som spelet hade under OS. Bollen flög fram och tillbaka över nätet på mindre än en sekund. Det var blixtsnabba dueller, makalösa bollräddningar och oerhört spännande att titta på. Jag minns speciellt en boll från Truls i finalen mot kinesen Fan Zhendong då Truls slog en skruvad boll som vände på Zhendongs bordssida och gick tillbaka över nätet utan att kinesen hann fram och slå den. Då log till och med stenansiktet Zhendong.

Ica-koncernen gör en vinst på 2,2 miljarder kronor. Trots det kan de inte lova prissänkningar. Det här är ett konkret bevis på att den svenska livsmedelsmarknaden är ur balans. Något är allvarligt fel. Livsmedelskoncernerna skinnar oss på pengar. De vill ha kvar sina orimliga vinster.

Dags att sätta ner foten mot Ica

ANNONS

Vi i Sverige saknar en stark konsumentorganisation. Vi behöver någon som sätter ner foten, säger ifrån om matpriserna. Vi måste alla äta. Jag minns när Konsum lanserade sina blå-vita varor, som var billigare än alla andra alternativ. Det behövs en ny start med väsentligt lägre priser – inte bara någon krona, som det är idag med kedjornas egna märken (typ Icas egna eller Garant) jämfört med de övriga.

Det har varit surströmmingspremiär. Inget som jag firar på något sätt. Har provat på den ruttna fisken några gånger, men när jag kommer nära är alla smaklökar och luktsinnen slagna ur spel. Strömmingen håller på att ta slut på grund av rovfisket. Delikatessens framtid är i fara och i Norrbotten kräver man nu Landsbygdsminister Peter Kullgrens avgång. Det är väl inte hans fel att strömmingen sinar?

Stekt strömming slår det mesta

Rovfisket har pågått under en längre tid. Jag är också tveksam till om Kullgrens eventuella avgång skulle få effekt på strömmingen. Däremot saknar jag fisken. Färsk, nystekt strömming är en riktig delikates, tycker jag. Förr i tiden var det fattigmanskost. I dag är det tvärtom. Tiderna förändras. Jag vet inte om det var bättre förr, men det var annorlunda.

Missa inte: Artur Ringart om sin idyll, OS och Israel-hatet News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS