News55

Högavlönade med attityd - och helt utan omdöme

Attityd hos fotbollsspelare
Många är ju som bortskämda små barn. Artur Ringart sätter bland annat fingret på attityden hos dagens fotbollsspelare i veckans krönika. (Foto: Unsplash/Montage)
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 05 juli 2024

Den senaste tiden har jag mest ägnat framför tv:n och tittat på Fotbolls-EM från Tyskland. Det har blivit många högtidsstunder. En del upprörda reaktioner och då och då spontana applåder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men det är framför allt tre trender som jag har noterat och funderat på.

Den första är alla fantastiska frisyrer som professionella fotbollsspelare har numera. Fantasin tycks aldrig ta slut.

Det är flätor, hästsvansar, olika delar av huvudet är rakade och håret som är kvar ser mer ut som en karta. Till det kommer alla olika hårfärgningar. Har sett allt från gult, vitt , blått  och någon grönhårig också.

Det är visserligen roligt att se-men varför gör de så? Har de så mycket pengar att de måste spendera dem på något sätt på sig själva?

Varje spelare är som ett eget bolag

Tycker de verkligen att det är snyggt? Min teori är att de flesta fotbollsspelare numera är som egna företag. Runt dem byggs en image upp och det gäller att leva upp till dem.

Att märkas i mängden och att bygga upp sitt eget varumärke är ibland viktigare än själva fotbollen. Till det bidrar också alla tatueringar på dem.

Armar och ben är så täckta av tatueringar att det ser ut som om de bar på något klädesplagg. Nu ska hela kroppen vara täkt av diverse konstverk. Till och med hals och nacke ända upp till huvudet.

ANNONS
ANNONS

Smaken är som baken

Är det snyggt? Nej det tycker jag verkligen inte. Förr i tiden var det sjömän och kriminella som var tatuerade.

Numera bär de flesta unga någon sorts tatuering och idrottsmän överdriver det, tycker jag. Men å andra sidan har de ju råd. Lagom är bäst är min ödmjuka synpunkt.

Sen har vi alla överdrivna reaktioner vid de flesta närkamper. Jag tror aldrig att  jag har sett så många vältränade idrottsmän ligga och bita i gräset och vrida sig i plågor som under årets EM.

Mycket attityd – men långt ifrån några tuffingar

Det sker nästan vi varje närkamp. De tar sig för foten eller benet som om de har brutit dem. Eller om någon motståndares hand har varit i närheten av deras huvud, kastar de sig på marken med händerna för ansiktet.

Riktigt talangfullt skådespel, men så oerhört tråkigt.

När domaren har blåst av spelet och kontrollerat hur den liggande, till synes skadade spelaren mår, reser han sig upp. Haltar två, tre steg och sedan när spelet blåses igång är han fit for fight igen, som om ingenting hänt.

ANNONS

Jag är så trött på det här. Låt dem ligga kvar och låt spelet fortsätta. D.v.s. om inget regelbrott har inträffat.

Att det finns idioter även bland EM-spelarna visade Turkiets Merih Demiral. I åttondelsfinalen mot Österrike gjorde han båda målen för Turkiet.

Helt utan omdöme

Det sista på en mycket vacker nick. Men efteråt firade han genom att göra tecknet för De Grå Vargarna. Det är en högerextrem organisation som har anklagats för terrorism och som ligger bakom hundratals mord på kurder, armenier och vänstersympatisörer.

Han får ha vilka åsikter han vill, men att demonstrera på det här sättet på EM får mig bara att känna avsky. Nu hoppas jag att Turkiet åker på rejält med stryk mot Holland i kvartsfinalen på lördag.

Kampen om presidentposten i USA, världens största demokrati, fortsätter. Jag har stor respekt för USA, dess konstitution och människors frihet och rätt att uttrycka sina åsikter.

340 miljoner invånare – och dessa två?

Därför att det är märkligt att det stora landet inte kan få fram två bättre kandidater till presidentposten än Joe Biden och Donald Trump.

ANNONS

Nog borde det väl finnas en republikan och en demokrat som där,  som kan föra en presidentkampanj där de respekterar varandra och de regler som gäller.

Där man höjer debatten till att handla om politik och inte om att smutskasta varandra ? Det här är för mig en gåta.

Fågelkvitter byts mot fullt drag

Just nu ser jag fram emot barnen och barnbarnens invasion av sommarstället. Ska snart ägna mig åt att montera barnsängar och barnstol.

Då blir det slut på lugn, sovmorgnar, tysta dagar och lyssnande till fågelkvitter. Tvärtom blir det fullt drag från morgon till kväll.

En favoritsysselsättning brukar vara att väcka farfar (mig) genom att killa mig under fötterna vid soluppgången (det är i alla fall väldigt tidigt).

Sen är det fotbollsmatcher på gräsmattan, besök på stranden och andra aktiviteter som gäller. Mycket är förberett. Frysen är full med glassar. Tvättmaskinen kommer att gå dygnet runt.

Jag är så tacksam för varje sommar som jag får uppleva det här.

ANNONS

Mer av Artur Ringart:

Mer tankar av Artur Ringart. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS