News55

Ulf Elfving: Kan vi bli av med fanskapet nu?

Trump Elfving
"Nattens domslut är en upprättelse för USA som rättsstat", skriver Ulf Elfving om domen mot Donald Trump. (Foto: TT / montage)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Det är första frågan man ställer sig när nyheten kom att Donald Trump fällts på alla 34 åtalspunkter av en jury i New York natten till fredagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Donald Trump har gjort USA och världen så mycket skada att det vore lätt för många att känna skadeglädje. Men sakta i backarna, killen har återuppstått tidigare. Juridiken och han är inte klara med varann än.

Bara ett par reflektioner:

Jämfört med andra åtalspunkter, som inte kommit till rättegång än, är det här brottet som den gamle skojaren nu dömts för mer eller mindre en bagatell, kan man tycka. Han har alltså fifflat med utbetalningar till en porrstjärna som han prasslat med.

Det måste ju vara sju resor värre att också riskera att dras inför rätta för att ha uppviglat till statskupp (stormningen av Capitolium) och valfusk (”kan du hitta några tusen röster till åt mig?”). Så vänta bara…

Nattens domslut är en upprättelse för USA som rättsstat. Många var vi som nästan tappat hoppet.

ANNONS

Trumps fru lyser med sin frånvaro

En mänsklig aspekt: Var är Melania? Hade det inte varit rimligt att hans fru stått vid hans sida under rättegången, stöttat och peppat?

Men ingen har sett röken av henne. Har hon tröttnat?

ANNONS

Den som får henne till en intervjumikrofon gör årets scoop.

Annars har nyhetsveckan gått i samma gamla fotspår som tidigare: krig, skjutningar och B-kändisar från TV som får ihop det eller skiljs.

Strong sommarpratare i P1

Sveriges Radio levererade den i särklass mest rörande nyheten häromdan, när lyssnarnas sommarvärd presenterades och ett kollektivt tårflöde bröt fram i nationen. Ett avsnitt av Sommar i P1 ska nämligen göras av 21-åriga Alva Sparrevik, vars lillebror Lucas, 16, misshandlades så svårt att han dog för ett år sen. Alvas sätt att berätta om hur hon hanterar tragedin, och vad hon hoppas kunna göra för nytta genom att tala om den, var så hjärtekramande att jag knappt slutat snyfta än.

Alva sommarpratar den 17 juli.

Då blev det “Varm korv boogie”

Förutom unga Alva har jag berörts av en unik gamling i veckan, nämligen den 95-årige levande legenden Owe Thörnqvist, som hyllades på en gala på Scalateatern i måndags. Nästan ingen press, förutom DN, var där; publiken bestod helt och hållet av åldrade seniorer, Owe-fans sen mer än ett halvsekel. På scenen showade Lill Lindfors, 84, Sylvia Vrethammar, snart 79, Tommy Körberg, snart 76, och ett stort antal andra oförskämt pigga veteraner för Owe. Som själv rockade loss så att det stod härliga till i “Varm korv boogie”, sittande i en gyllene, rullande tron.

En som bara är 81 blev rörd här också och överfölls plötsligt av en viss framtidstro.

ANNONS

Ska vi fira guldbröllop på McDonald’s?

Apropå årtal så pågår här hemma just nu förberedelserna för att fira vår 50-åriga bröllopsdag. Den inträffar på måndag. Jag har föreslagit en resa till Paris, platsen för bröllopsresan 1974. Men det blev nej (”inte flyga”). Så jag kontrade med tåg till smörrebrödseldoradot Köpenhamn. Nobben där också (”åka tåg i sex timmar för att äta?”). Så nu kollar jag alternativ som “Donken” i Hägernäs – eller vad det kan bli.

Veckokrönikan för 14 dar sen avslutade jag med ett glädjeskutt över att häggen just börjat blomma. Men nu, efter bara två veckor, har den både hunnit vissna och syrenerna har både blommat och börjat tyna bort.

Den ljuvliga tiden mellan hägg och syren försvinner numera på vad som känns som en kafferast.

Var det verkligen så förr?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS